Nederland en Amsterdam gastheer internationale aidsconferentie in 2018

12 december 2014

In 2018 organiseert Nederland de tweejaarlijkse internationale aidsconferentie AIDS2018. Het gastheerschap van deze grote conferentie is een teken van erkenning voor de rol die Nederland speelt in de internationale strijd tegen aids. De conferentie vindt plaats in Amsterdam RAI in juli 2018. Er worden ca. 20.000 deelnemers verwacht.

Volgens Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is Nederland als voorvechter van het eerste uur bij uitstek geschikt om deze conferentie te organiseren. ‘Het belang ervan moet niet worden onderschat: dit is de plek waar ideeën samenkomen en nieuwe stappen worden gezet. Want hoewel we een heel eind zijn gekomen in de strijd tegen aids, moet er nog veel gebeuren. Dat Nederland nu gastland mag zijn is een prachtig eerbetoon aan aidsonderzoeker Joep Lange en de andere aidsactivisten die omkwamen met vlucht MH17.’

Het innemen van een voortrekkersrol in de strijd tegen hiv en aids is onverminderd belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid voor druggebruikers om gebruikte naalden in te wisselen voor schone. In aanloop naar AIDS2018 zal Nederland ervoor pleiten dat ook andere landen zich blijven inzetten. De internationale tweejaarlijkse aidsconferenties zijn het belangrijkste platform op het gebied van aidsbestrijding voor onderzoekers, beleidsmakers, activisten en bedrijven. In de bestrijding van aids is de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt en is mondiaal sinds 2001 met 38% afgenomen. Steeds minder zwangere vrouwen geven hiv door aan hun baby’s en ook het aantal aidsdoden daalde de afgelopen drie jaar met 19%. Tegelijkertijd hebben 22 miljoen mensen met hiv geen toegang tot medicatie en worden bepaalde groepen juist sterker getroffen. Zo zijn er onder jonge vrouwen in zuidelijk Afrika en kwetsbare groepen als sekswerkers, druggebruikers en mannen die seks hebben met mannen zorgwekkende trends te zien. Daar zal nog meer aandacht aan besteed moeten worden.

Dat onderstreept ook Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds en Soa Aids Nederland, mede namens STOP AIDS NOW!: ‘Het is fantastisch dat Amsterdam deze conferentie gaat organiseren. Nederland heeft ook het grote voordeel dat alle groepen die het meest geraakt worden door de epidemie naar Nederland kunnen komen voor de conferentie, inclusief mensen die drugs gebruiken en sekswerkers. Dat is in vele andere landen niet zo’.

Directeur Suzette Moses-Burton van het Global Network of People Living with HIV is het daarmee eens. ‘Deze aankondiging is geweldig nieuws voor ons allemaal. Het biedt bovendien een unieke gelegenheid om de successen van de Nederlandse hiv-bestrijding in binnen- en buitenland onder de aandacht te brengen en om op passende onze vrienden en collega’s te eren die wij verloren hebben op weg naar AIDS2014 en die hun leven hebben gewijd aan het creëren van een betere wereld voor mensen met hiv en de meest door de hiv-epidemie getroffen groepen.'

Dankzij inspanningen van o.a. de gemeente Amsterdam, de Ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS, Amsterdam RAI, Amsterdam Marketing, het Aids Fonds, STOP AIDS NOW!, GNP+ (The Global Network of People Living with HIV in Amsterdam), het Academisch Medisch Centrum en het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), Amsterdam Diner Foundation, HIV Vereniging Nederland, Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, GGD Amsterdam en Stichting HIV Monitoring is een sterke kandidatuur neergezet. Alle partijen willen zich samen sterk maken voor een conferentie die eer doet aan de aidsactivisten die omkwamen met vlucht MH17, onder wie ook onderzoeker en hoogleraar Joep Lange.

Dit is ook een erkenning voor de jarenlange voortrekkersrol van Joep bij het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hiv en global health vanuit Amsterdam en Nederland. Wij gaan met alle betrokken partijen bouwen aan een prachtige conferentie’ zegt Peter Reiss, hoogleraar aan het AMC/AIGHD en directeur van Stichting HIV Monitoring.

Voor meer persinformatie:
Amsterdam Marketing Press Office
www.iamsterdam.com/press
pressoffice@iamsterdam.com
020-7026260

Aids Fonds en Soa Aids Nederland
http://www.soaaids.nl/nl
Saskia Gaster
sgaster@aidsfonds.nl
06-51171518

Volg deze link om het persbericht van IAS te lezen

Newsletter Sign up