Harmonic

Harmonic is een samenwerking tussen SHM en twee hiv/hepatitis-behandelcentra in Nederland: het UMC Utrecht en Rijnstate. De samenwerking is in 2014 opgezet en heeft als doel om patiënten met een HBV mono-infectie te vergelijken met patiënten met een hiv/HBV co-infectie. Deze retrospectieve studie wil het natuurlijke beloop van HBV, de morbiditeit en mortaliteit die geassocieerd worden met de infectie, en het verschil in het effect van de behandeling tussen mono-geïnfecteerde patiënten en hiv/HBV co-geïnfecteerde patiënten vergelijken.

SHM draagt bij aan de Harmonic-studie door het beschikbaar stellen van data over hiv/HBV co-geïnfecteerde individuen, die geregistreerd staan in de database van SHM, en door het implementeren van de dataverzameling van HBV mono-geïnfecteerden in beide ziekenhuizen. Daarnaast levert SHM databasemanagement, datasets voor analyse, en analytische en wetenschappelijke support en supervisie.

Recente publicaties van Harmonic

Liver decompensation in HIV/hepatitis B coinfection in the cART era does not seem increased compared to hepatitis B mono-infection
Lieveld FI, Smit C, Richter C, van Erpecum KJ, Spanier BWM, Gisolf EH, Vrolijk JM, Siersema PD, Hoepelman AIM, Reiss P, Arends JE.
Liver Int. 2018 Nov 9. doi: 10.1111/liv.14000. [Epub ahead of print]