Onderzoekers vallen in de prijzen tijdens IWHOD 2016

11 april 2016

Tijdens de 20th International Workshop on HIV observational Databases (IWHOD) in Budapest zijn twee presentaties van studies met data van SHM en de AGEhIV-studie (waarvoor SHM ook data verzamelt) in de prijzen gevallen. Mikaela Smit van Imperial College London won een award voor de beste mondelinge presentatie. Haar presentatie ‘Reducation in future burden of cardiovascular disease is larger by interventions targeting traditional cardiovascular risk factors compared to HIV-specific interventions: a modelling study’ is gebaseerd op een onderzoek naar niet-overdraagbare ziekten in de ouder wordende HIV-populatie, met data van SHM en de AGEhIV-studie. Deze modelleerstudie beoogt de impact van traditionele en HIV-specifieke cardiovasculaire interventies in de in HIV-positieve populatie in zorg in Nederland te beoordelen. Het model voorspelde een toename in de incidentie van cardiovasculaire ziekte in de komende decennia en liet zien dat cardiovasculaire interventiestrategieën in staat zullen zijn om het anders stijgende aantal serieuze cardiovasculaire events te reduceren. De traditionele cardiovasculaire interventies zullen daarbij een grotere impact hebben dan de HIV-specifieke interventies.

 

Een ander lid van het onderzoeksteam van de AGEhIV-studie, Rosan van Zoest, viel in de prijzen voor de beste posterpresentatie met haar poster ‘Primary and secondary cardiovascular prevention is suboptimal in both HIV-infected and uninfected participants of the AGEhIV cohort study’. In deze studie probeerden de onderzoekers de gemeenschappelijke, aanpasbare cardiovasculaire risicofactoren te identificeren en het gebruik van preventieve cardiovasculaire medicijnen en de verwezenlijking van de doelen die voortvloeien uit de richtlijnen voor het Nederlandse cardiovasculaire risicomanagement te onderzoeken. HIV-positieve individuen die deelnemen in de AGEhIV-cohortstudie hadden een hoger voorspeld cardiovasculair risico dan vergelijkbare HIV-negatieve controlepersonen. Dyslipidemie, fysieke inactiviteit, hypertensie en roken waren de meest prevalente cardiovasculaire risicofactoren in HIV-positieve en HIV-negatieve deelnemers. Daarnaast lieten de resultaten zien dat het managen van de bloeddruk, lipiden en het gebruik van preventieve cardiovasculaire medicijnen suboptimaal was en verbeterd kunnen worden in zowel HIV-positieve als HIV-negatieve individuen.

SHM feliciteert Mikaela en Rosan met het winnen van deze prijzen. We zien ernaar uit om meer te horen over hun onderzoeken.

Newsletter Sign up