“Behandel iedereen”: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt antiretrovirale therapie aan voor alle mensen die leven met HIV

02 oktober 2015

Nieuwe richtlijnen van de WHO raden aan dat iedereen die geïnfecteerd is met HIV zo snel mogelijk na de diagnose zou moeten starten met antiretrovirale behandeling, ongeacht de leeftijd of achtergrond. Daarbij beveelt de WHO aan dat pre-exposure prophylaxis (PrEP) aangeboden moet worden aan iedereen die een significant risico loopt op HIV. PrEP zou volgens de WHO onderdeel moeten worden van een breder scala aan preventiemaatregelen, waaronder het testen op HIV, advies en toegang tot condooms.

Gister heeft directeur van SHM, Peter Reiss, op de Nederlandse radio gesproken over deze richtlijnen: “Dit is een zeer positieve ontwikkeling gebaseerd op de uitkomst van verschillende grote klinische trials, die duidelijk bewijs hebben geleverd dat dit de beste benadering is. Uiteindelijk blijft het de keus van de patiënt zelf, maar artsen zullen nu zonder aarzeling onmiddellijk behandeling aan moeten bieden”.

Klik hier om het volledige interview met directeur Peter Reiss te beluisteren

Meer informatie over de nieuwe richtlijnen kunt u vinden op de website van de WHO

Newsletter Sign up