Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, Klik dan hier
 
  Stichting HIV monitoring
> website van Stichting HIV monitoring > mail deze nieuwsbrief naar een collega!
 
   
 
juni 2013
 
 
 
Rapporten
 
Stichting HIV Monitoring - Jaarverslag 2012
> Download PDF

Monitoring Report 2012
> Download PDF
Agenda

25 juni 2013
Ruysch lezing door Marie-Louise Newell
» Lees meer


30 juni-3 juli 2013

IAS 2013, 7th IAS Conference on HIV Pathogenesis, Treatment and Prevention
» Lees meer

Contact
Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
> stuur e-mail
Nieuwsbrief
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
> wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
> meld u af

Wilt u een abonnement op deze nieuwsbrief?
> meld u aan

Welkom


PReiss_150X115.jpgBeste Lezer,

Deze nieuwsbrief benadrukt het succes dat de SHM heeft behaald met het monitoren van gegevens betreffende HIV/hepatitis co-infectie. We zijn trots dat we erin geslaagd zijn om in de afgelopen 6 maanden alle hepatitis C-gerelateerde data met betrekking tot HIV co-infectie in de SHM database hebben opgenomen. Daarnaast zijn we nu retrospectief bezig data omtrent hepatitis B te verzamelen. De verzamelde hepatitis C data zijn nu beschikbaar voor HIV behandelaren. Dit is een hele prestatie, waarover Anna Jansen verderop in deze nieuwsbrief verslag doet. Verder vindt u in deze nieuwsbrief interviews met Marie-Louise Newell, die zal presenteren op de Ruysch lezing in het AMC op 25 juni 2013, en Ineke van der Ende, die recentelijk een Koninklijke onderscheiding ontving. Rob van den Hengel, promovendus bij de SHM wijdt uit over zijn onderzoek naar het modelleren van de HIV infectie.

Ik hoop dat u deze editie van de nieuwsbrief met plezier zult lezen. Feedback is altijd welkom.

Met vriendelijke groet,

Peter Reiss
Directeur, Stichting HIV Monitoring

line-content.png

Monitoring van hepatitis / HIV co-infectie, een succesverhaal

hepatitis.jpg Anna Jansen is datamonitor bij de SHM. Zij is verantwoordelijk voor het managen van de invoer van alle hepatitisgerelateerde wijzigingen in de datasets van het databestand van de SHM. Ze vertelt hoe de SHM in zeer korte tijd succesvol de hepatitis co-infecties en levermorbiditeit en diagnostiek bij HIV-geïnfecteerde personen is gaan monitoren.

» Lees verder

line-content.png

Universeel antiretroviraal therapiegebruik in Afrika – een interview met Marie-Louise Newell

Marie-Louise Newell Marie-Louise Newell MB, MSc, PhD is directeur van het Africa Centre for Health andPopulation Studies in Zuid-Afrika. Het Africa Centre doet onderzoek dat zich richt op de impact van HIV en van antiretrovirale behandeling (ART) op de plattelandsbevolking in de omgeving van Durban. Op 25 juni 2013 geeft Marie-Louise een Ruysch-lezing in het AMC over “Strategic Use of Antiretroviral therapy in High HIV Prevalence Countries”. We spraken met professor Newell voor haar bezoek aan Amsterdam over haar twee recente publicaties in Science.

» Lees verder

line-content.png

Portret_Ineke.jpgKoninklijke onderscheiding voor Ineke van der Ende

Dr. Ineke van der Ende, internist bij het Erasmus Medisch Centrum, ontving op 26 april een koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau. We spraken met dr. Van der Ende over haar uitgebreide werk op het gebied van HIV waarvoor ze deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen.

» Lees verder

line-content.png

Modelleren van HIV in Nederland - Rob van den Hengel vertelt over zijn PhD onderzoek

Rob van den Hengel Al sinds september 2012 is Rob van den Hengel bezig met zijn promotieonderzoek voor de Stichting HIV Monitoring. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een simulatiemodel dat niet alleen in staat is de HIV epidemie binnen Nederland te beschrijven, maar meer inzicht gaat geven in de veranderingen in de leeftijd van de HIV-geïnfecteerde groep, de bijdrage van migrantenpopulaties aan nieuwe HIV infecties en de grootte van de HIV epidemie in verschillende risicogroepen. We interviewden Rob over zijn onderzoek.

» Lees verder

line-content.png

Terugkomdag voor dataverzamelaars

Afgelopen 28 mei is er weer een half jaarlijkse Terugkomdag gehouden op het hoofdkantoor van Stichting HIV Monitoring in Amsterdam. Met rond de 40 deelnemende dataverzamelaars, was de dag wederom druk bezocht! Speerpunten voor de bijeenkomst waren het uitbreiden van de huidige data, het hoog houden van datakwaliteit met behoud van efficiëntie waarbij er continu gezocht wordt naar mogelijkheden voor het binnen halen van digitale data uit elektronische patiënten dossiers, zoals laboratoria (Lablink) en medicatiedata, en het efficiënt maken van onze processen.

» Lees verder

line-content.png

jaarverslagSHMSHM jaarverslag 2012

Het jaarverslag van de SHM is al verstuurd, maar is nu ook te downloaden via de website. Geïnteresseerd in de prestaties en resultaten van de stichting? Download het verslag dan snel via onderstaande link. Wil je meer jaarverslagen bekijken? Ga dan naar het jaarverslagenoverzicht.

» Download het jaarverslag 2012

line-content.png

NCHIV 2013 op 19 november 2013

NCHIV_2013_thumb.png De 7e Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Epidemiology, Prevention and Treatment (NCHIV) vindt dit jaar plaats op dinsdag 19 november 2013 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. NCHIV is het nationale platform voor presentaties en discussies over de laatste ontwikkelingen in het gebied van biomedisch HIV onderzoek in Nederland. Registratie en abstract indiening voor NCHIV 2013 zijn nu geopend.

» Ga naar de NCHIV website

line-content.png

Evenementenreview

IWHOD 2013


iwhod De jaarlijkse “International workshop on HIV databases” vond dit jaar plaats van 11-13april in Cavtat, Kroatië. De SHM heeft drie studies gepresenteerd op deze workshop; twee presentaties en 1 poster.

Luuk Gras heeft een studie gepresenteerd over de associatie tussen leeftijd en het CD4 verloop op lange-termijn in HIV patiënten (» presentatie). CD4 toename na de start met cART is lager in oudere HIV patiënten. In de studie van Luuk Gras is gekeken naar de relatie tussen leeftijd, CD4 bij start van behandeling in patiënten met een langdurige onderdrukking van de HIV RNA. Uit de studie bleek dat het verschil in CD4 toename na de start van HIV behandeling tussen patiënten <50 jaar en ≥50 jaar deels verklaard kan worden door het aantal CD4 cellen voor de start van behandeling. Het verschil in CD4 toename tussen <50 en ≥50 jaar oude patiënten is groot wanneer wordt gestart bij een laag CD4 cel aantal van <200 cellen/mm3 en het verschil in toename is klein wanneer wordt gestart bij CD4 ≥350 cellen/mm3.

Ard van Sighem presenteerde de resultaten van een modelstudie over pre-exposure prophylaxis (PrEP) bij mannen die seks hebben met mannen in Nederland (» presentatie). In deze studie is gekeken naar de mogelijk impact van PrEP op de HIV epidemie via een wiskundig model. Uit de resultaten van het model blijkt dat PrEP het meest effectief kan zijn bij individuen met hoog risico gedrag.

De derde studie was een poster van Colette Smit namens de NVHB-SHM hepatitis werkgroep. In deze studie werd een beschrijving gegeven van de response op anti-hepatitis C behandeling ((peg)-interferon met ribavirine) in patiënten met een chronische hepatitis C/HIV co-infectie (» poster). In de 461 patiënten die behandeld werden voor hepatitis C, heeft minder dan de helft een succesvolle behandeling bereikt. Hoewel dit percentage hoger is vergeleken met eerdere studies, blijft alsnog een groot aantal patiënten onsuccesvol behandeld. Dit onderschrijft het belang van de ontwikkeling nieuwe hepatitis C middelen.

» Bezoek de IWHOD website


TasP 2013


tasp Van 22 tot en met 25 april vond in Vancouver de derde International HIV Treatment as Prevention Workshop plaats. Net als tijdens voorgaande edities werd ook dit jaar uitgebreid gediscussieerd over behandeling met antiretrovirale medicatie om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen. Dit kan zowel behandeling met combinatietherapie zijn van hiv-geïnfecteerden als ook pre-exposure profylaxe (PrEP) om gezonde mensen tegen infectie met hiv te beschermen.

Voor het succesvol terugdringen van de hiv-incidentie is het van essentieel belang om hiv-geïnfecteerden snel op te sporen en vrijwel meteen te starten met combinatietherapie ongeacht CD4-celaantallen. Eerst en bovenal is dit gunstig voor de individuele hiv-patiënt om ziekteprogressie en niet direct aan hiv gerelateerde aandoeningen te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat een geïnfecteerde met onderdrukte virusbloedspiegels het hiv-virus niet of nauwelijks verder kan verspreiden. Om die redenen zijn behandelrichtlijnen die nog uitgaan van CD4-celaantallen, eigenlijk langzamerhand een blok aan het been aan het worden.

Ook steeds meer politici en organisaties als UNAIDS en PEPFAR zien inmiddels in dat ‘treatment as prevention’ een veelbelovende interventie is. Een aantal landen had dan ook hun minister van volksgezondheid afgevaardigd.

PrEP kan ook infectie met hiv voorkomen maar lijkt minder kosteneffectief om op grote schaal toe te passen, zeker in landen met een geconcentreerde hiv-epidemie. Namens de SHM liet Ard van Sighem een vergelijking tussen ‘treatment as prevention’ en PrEP zien om de hiv-epidemie onder homomannen in Nederland te beteugelen. ‘Treatment as prevention’ kwam daarbij verreweg het gunstigst uit de bus.

» Bezoek de TasP website

line-content.png

Publicatie review

Has the Rate of CD4 Cell Count Decline before Initiation of Antiretroviral Therapy Changed over the Course of the Dutch HIV Epidemic among MSM?
In de afgelopen decennia lijkt de hiv-epidemie in Nederland virulenter te zijn geworden met snellere progressie naar aids tot gevolg. Niet alleen zijn CD4-celaantallen op 9 maanden na seroconversie lager dan vroeger, ook is de daling in CD4-aantallen daarna groter geworden.
» Lees het abstract

Insurability of HIV positive people treated with antiretroviral therapy in Europe: collaborative analysis of HIV cohort studies.
In Nederland kunnen hiv-patiënten al sinds enkele jaren een langlopende levensverzekering afsluiten. De ART Cohort Collaboration laat zien dat ook in andere Europese landen levensverzekeringen tot de mogelijkheden behoren in meer dan de helft van patiënten die langer dan 6 maanden op therapie staan.
» Lees het abstract

High incidence of intermittent care in HIV-1-infected patients in Curaçao before and after starting cART.
Hiv-patiënten in zorg krijgen is een grote uitdaging, patiënten in zorg houden net zo. Veel patiënten in Curaçao blijken voor langere tijd de zorg te onderbreken, vooral wanneer ze nog niet gestart zijn met combinatietherapie. De helft komt later weer terug in zorg.
» Lees het abstract 

line-content.png

Feiten en cijfers

Sinds 1 januari 2013 is de hepatitis C-gerelateerde data van 1468 HIV co-geïnfecteerde patienten verwerkt en geregistreerd in de SHM database. Hiervoor moesten 4961 schermen worden ingevuld met data over vaccinatie, fibroscans, lever pathologie en radiologie, en andere hepatitis test resultaten.

line-content.png

(c) Stichting HIV Monitoring, 2013 Privacy Policy