Terugkomdag voor dataverzamelaars

Afgelopen 28 mei is er weer een half jaarlijkse Terugkomdag gehouden op het hoofdkantoor van Stichting HIV Monitoring in Amsterdam. Met rond de 40 deelnemende dataverzamelaars, was de dag wederom druk bezocht! Speerpunten voor de bijeenkomst waren het uitbereiden van de huidige data, het hoog houden van datakwaliteit met behoud van efficiëntie waarbij er continu gezocht wordt naar mogelijkheden voor binnen halen van digitale data uit elektronische patiënten dossiers, zoals laboratoria (Lablink) en medicatiedata, en het efficiënt maken van onze processen.

Toespraak van de directeur: Peter Reiss

Onze nieuwe directeur, Peter Reiss, heeft zijn toekomstvisie voor de Stichting HIV Monitoring gedeeld. In zijn presentatie over de toekomst van de SHM zijn zowel veroudering binnen het cohort als mogelijke verbreding van de bestaande dataverzameling met hepatitis genoemd.

Hepatitis

De hepatitis dataverzameling is een belangrijk aandachtspunt. Vanaf afgelopen winter is er een team van gespecialiseerde hepatitis verzamelaars, het A-team, dat zich bezighoudt met retrospectieve verzameling van hepatitis C. Deze dataverzameling is nu up-to-date (Bedankt A-team!)Vanaf komende herfst zullen zij ook de retrospectieve verzameling van Hepatitis B op zich nemen. Colette Smit heeft kort en bonding de prestaties van de A-team dataverzamelaars uiteengezet en voorlopige resultaten getoond. Anna Jansen, datamonitor, rondde de ochtend af met de introductie van de nieuwe schermen voor leverdiagnostiek die, vanaf nu, prospectief door alle dataverzamelaars gebruikt zullen worden in de reguliere dataverzameling.

De introductie van de SHM helpdesk

Shula Grivell, datamonitor, heeft de nieuwe SHM helpdesk geïntroduceerd. Dit zorgt voor een snelle en gerichte afhandeling van alle inhoudelijke en praktische vragen vanuit de HIV behandelteams over onderwerpen variërend van protocollen tot datamanagement. Het email adres is van de nieuwe helpdesk is: HelpdeskSHM.data@amc.nl

Datamanagement/Lablink update

Een update van datamanagement en Lablink is gegeven door respectievelijk Mariska Hillebregt, coördinator datamanagement, en Viola Kimmel, datamonitor. Voor datamanagement is er is een onderzoek gestart voor de problemen met de Report Builder. We hopen dit zo snel mogelijk op te lossen. Daarnaast lijken veel ziekenhuizen over te gaan op Windows 7 met mogelijke problemen voor Oracle tot gevolg. Voor beide problemen geldt: Blijf opmerkingen en observaties insturen, zodat we verbeteringen kunnen doorvoeren. Andere vorderingen zijn dat de hepatitisdata ook voor ziekenhuizen zichtbaar zijn en dat de datadictionary weer bereikbaar is. Daarnaast zijn er nieuwe site managementtabellen beschikbaar. Tijdens de presentatie van Viola werd uiteengezet dat 8 ziekenhuizen nu verbonden zijn met Lablink, de automatische link waardoor data van verschillende computersystemen van ziekenhuizen direct geautomatiseerd en geanonimiseerd in de SHM database worden opgenomen. Bij 4 ziekenhuizen wordt hard gewerkt aan de realisatie. In april dit jaar zijn de eerste reguliere controles voor Lablink uitgestuurd. Protocollen voor verzamelaars en monitors in een ziekenhuis met Lablink staan vanaf nu op de Oracle launchpagina.

Dataverzamelingsquiz

Een primeur voor de terugkomdag was de inhoudelijke quiz, georganiseerd door Rosalie van den Boogaard en Anna de Lang, met heuse stemkastjes. De quiz werd goed ontvangen en ook met prima resultaat gemaakt. Gemiddeld is 77% van de vragen is door de aanwezigen goed beantwoord!

Kwaliteit van zorg

Esther Engelhard, recent gestart als PhD kandidaat, heeft verteld over haar onderzoek naar kwaliteit van zorg, waar ze verder in is gegaan op het onderzoeksdeel waarin ze op enkele sites voor dataverzameling ondersteund wordt door de dataverzamelaars. Na enkele praktische vragen en antwoorden heeft ze hiermee de dag tot een mooi einde gebracht.

 

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage van Shula Grivell en Nienke Wijnstok.


« Terug naar de nieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring