Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, Klik dan hier
 
  Stichting HIV monitoring
> website van Stichting HIV monitoring > mail deze nieuwsbrief naar een collega!
 
   
 
november 2013
 
 
 
Rapporten
 
Monitoring Report 2013
> Download PDF

Monitoring Report 2013 - NL samenvatting
> Download PDF
Agenda

3-6 maart 2014
Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) 2014
» CROI website

27-29 maart 2014
18th International Workshop on HIV Observational Databases (IWHOD)  
» IWHOD website

Contact
Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
> stuur e-mail
Nieuwsbrief
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
> wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
> meld u af

Wilt u een abonnement op deze nieuwsbrief?
> meld u aan

WelkomPReiss_150X115.jpg

Beste lezer,

Op 19 november 2013 vond de 7e Nederlandse Conferentie over HIV Pathogenese, Epidemiologie, Preventie en Behandeling (NCHIV) plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de conferentie en zijn interviews te lezen met enkele van de gastsprekers; Javier Martinez-Picado, Rochelle Walensky en Jürgen Rockstroh. Elk interview gaat over het onderwerp dat zij hebben besproken tijdens de conferentie.

Daarnaast zijn er dit jaar voor het eerst opnames gemaakt tijdens NCHIV van gastsprekers die daarvoor toestemming hebben gegeven, welke zijn verwerkt tot webcasts. Ik nodig diegenen die er niet bij waren, en hen die een presentatie terug willen zien, daarom ook van harte uit deze webcasts te bekijken via de NCHIV website (www.nchiv.org). Tot slot besteden we in deze nieuwsbrief ook aandacht aan ons jaarlijkse monitoring rapport dat ondertussen gepubliceerd is.

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met plezier leest,

Met vriendelijke groet,

Peter Reiss 
Directeur, Stichting HIV Monitoring

line-content.png

NCHIV 2013 hoogtepunten

NCHIV_2013_thumb.png19 november 2013 vond de 7e NCHIV conferentie plaats in het KIT in Amsterdam. Ook dit jaar was er weer een gevarieerd programma met bijdrages van vier internationale sprekers, aangevuld door vijf Nederlandse gastsprekers en negen oral abstract presenters.

Het programma van dit jaar werd zowel geopend als gesloten door een Keynote. Deze Keynotes werden respectievelijk gepresenteerd door Javier Martinez-Picado en Rochelle Walensky. Een interview met beide sprekers vindt u verderop in deze nieuwsbrief. Daarnaast waren er tijdens de lunchpauze 37 posters te bezichtigen. Tot slot werden er dit jaar voor eerst filmopnames van de gastsprekers gemaakt om als webcast beschikbaar te maken. Deze zijn nu te vinden op de NCHIV website.

» Ga naar de NCHIV website
» Download een van de presentaties
» Bekijk een van de webcasts

line-content.png

Javier_Martinez-Picado.jpgHIV-vaccinaties en genezing - een interview met prof. Martinez-Picado

Als Keynote spreker tijdens NCHIV 2013 heeft prof. Martinez-Picado verteld over de zoektocht naar een genezing voor HIV, waarbij hij pleit een combinatie van verschillende technieken samen toe te passen. In dit interview vertelt hij meer over de onderzoeken die hij uitvoert, de problemen met vaccinatie voor HIV en de beste route naar HIV-genezing.

» Lees het interview
» Download de NCHIV presentatie (PDF) van prof. Martinez-Picado

line-content.png

Rochelle_Walensky.jpgKosteneffectiviteit van HIV-behandeling - een interview met prof. Walensky

Tijdens haar Keynote op NCHIV 2013 heeft Prof. Walensky gesproken over kosteneffectiviteit analyses en hun bijdrage aan de optimalisatie van HIV-gerelateerde behandel- en beleidsvorming in de wereld. We interviewden Prof. Walensky over haar werk als onderzoeker en haar recente publicatie in de NEJM over kosteneffectiviteitsanalyses in gebieden met beperkte middelen.

» Lees het interview
» Bekijk de webcast van prof. Walensky's NCHIV keynote 
» Download de NCHIV presentatie (PDF) van prof. Walensky

line-content.png

Jurgen_Rockstroh.jpgHepatitis C nieuwe behandelingen; kansen en uitdagingen - een interview met prof. Rockstroh

Prof. Jürgen Rockstroh heeft tijdens NCHIV een presentatie gegeven over hepatitis C; nieuwe en toekomstige behandelstrategieën. In een interview met de SHM vertelt hij over zijn werk in de HIV-kliniek in Bonn en het onderzoek dat ze daar doen naar de behandeling van hepatitis C. Daarnaast vertelt hij over de kansen en uitdadingen van nieuwe HCV medicijnen. 

» Lees het interview
» Bekijk de webcast van prof. Rockstroh's NCHIV presentatie
» Download de NCHIV presentatie (PDF) van prof. Rockstroh 

line-content.png


Monitoring rapport 2013

Thumb_Monitoring_report_2013.jpgHet Monitoring Rapport 2013 van de SHM is onlangs verschenen en is net als de Nederlandse samenvatting van het rapport via onze website in te zien. Een belangrijke conclusie van dit jaar is dat het aantal HIV-geïnfecteerden in Nederlandse behandelcentra gestaag blijft toenemen.

In het rapport is dit jaar naast de HIV epidemie ook extra aandacht besteed aan hepatitis C co-infectie. Over beide onderwerpen is een persbericht uitgegaan dat eveneens te vinden is op onze website.

» Lees het persbericht over het stijgende aantal HIV-patiënten
» Lees het persbericht over hepatitis C co-infectie
» Download het Monitoring Rapport 2013
» Download de Nederlandse samenvatting 2013

line-content.png

NCHIV posters, presentaties en foto's online beschikbaar

Vanaf vandaag zijn de posters en presentaties van de NCHIV conferentie te downloaden via de website. Daarnaast zijn ook alle foto's die tijdens de conferentie gemaakt zijn te bekijken en te downloaden. Tot slot zijn, zoals al eerder vermeld in deze nieuwsbrief, van een aantal gastsprekers op NCHIV 2013 de presentaties opgenomen en te zien als webcast. Ook deze zijn te bekijken via de NCHIV website.

» Ga naar de NCHIV website

line-content.png

Publicatie review

The Presence of CXCR4-Using HIV-1 Prior to Start of Antiretroviral Therapy Is an Independent Predictor of Delayed Viral Suppression.
Ziekteprogressie verloopt sneller in onbehandelde patiënten met HIV-varianten die gebruik maken van de CXCR4-coreceptor. Na starten van combinatietherapie blijkt het ook langer te duren voordat het virus onderdrukt wordt. Het herstel van het immuunsysteem gaat echter even snel als bij patiënten zonder deze HIV-variant.
» Lees het abstract

Non-AIDS defining cancers in the D:A:D Study - time trends and predictors of survival: a cohort study.
Ook bij hiv-patiënten is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken. Bij longkanker of uitzaaiingen is de prognose slechter dan bij andere vormen van kanker. Hetzelfde geldt voor patiënten met beïnvloedbare risicofactoren als roken of lage CD4-celaantallen.
» Lees het abstract

Changes in First-Line cART Regimens and Short-Term Clinical Outcome between 1996 and 2010 in The Netherlands.
Veranderingen in de samenstelling van eerstelijnsregiems tussen 1996 en 2010 blijken parallel te lopen aan veranderingen in behandelrichtlijnen. Vooral doordat nieuwere medicijnen makkelijker zijn om trouw te slikken, is de immunologische en virologische respons verbeterd.
» Lees het abstract

line-content.png

Feiten en cijfers

De 7e NCHIV conferentie werd dit jaar bezocht door 290 artsen, HIV-consulenten, farmaceuten, en andere geïnteresseerden. In totaal waren er 18 presentaties en 37 posters over onderwerpen variërend van HIV-preventie tot -behandeling en genezing.

line-content.png

(c) Stichting HIV Monitoring, 2013 Privacy Policy