Het effect van toegenomen risicogedrag bij MSM: Resultaten van prospectief cohortonderzoek bevestigen uitkomsten van wiskundig model

15 augustus 2012

Op 7 juli 2012 verscheen een publicatie in het blad AIDS van Ard van Sighem en Daniela Bezemer van de SHM in samenwerking met collega’s van de GGD-Amsterdam en Imperial College in Londen waarin twee schattingen van veranderingen in risicogedrag van MSM in Nederland werden vergeleken.

De ene schatting werd gemaakt door een wiskundig model te fitten aan het jaarlijks aantal HIV en AIDs diagnoses in Nederland over de periode 1980-2009. Onafhankelijk daarvan werd verandering in risicogedrag geschat op basis van mate van onbeschermde anale seks gemeten in de Amsterdamse prospectieve cohort studie onder MSM.

Beide benaderingen gaven vergelijkbare uitkomsten en bevestigen dat toegenomen seksueel risicogedrag tussen MSM volgend op de introductie van combinatietherapie midden jaren 90 het gunstige effect van eerder testen op HIV en van HIV-behandeling op het voorkomen van nieuwe infecties deels teniet heeft gedaan.

Risicogedrag lijkt de afgelopen jaren echter niet toegenomen te zijn. De SHM meldde in haar Monitoring Report 2011 dat de jaarlijkse toename van nieuwe HIV diagnoses onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) niet door lijkt te zetten in 2009 en 2010.

Het artikel waaraan gerefereerd wordt is:
Increasing sexual risk behaviour amongst Dutch MSM: mathematical model versus prospective cohort data. Van Sighem A, Jansen I, Bezemer D, De Wolf F, Prins M, Stolte I, Fraser C; AIDS. 2012 Jul 7. [Epub ahead of print] Abstract

 

Newsletter Sign up