Trainingsdag voor dataverzamelaars

Op 11 oktober 2018 vond de eerste terugkomdag voor onze dataverzamelaars na livegang van het nieuwe data-invoersysteem, DataCapTree, plaats. De dag bestond uit verschillende presentaties met medisch inhoudelijke
thema’s en informatie over nieuwe onderdelen (protocollen) van DataCapTree.

Na de opening door Sima Zaheri, adjunct-directeur SHM, vertelde Colette Smit, onderzoeker van SHM, over virale
hepatitis en vaccinaties tegen hepatitis A en hepatitis B. De kennis van de dataverzamelaars werd opgefrist en aanvullende informatie over de interpretatie van relevante laboratoriumuitslagen werd gedeeld.

Shula Grivell, coördinator helpdeskgroep en een van de bouwers van het nieuwe data-invoersysteem, volgde met een
presentatie over maligniteiten. Zij gaf een overzicht van de relevante terminologie die dataverzamelaars kunnen tegenkomen en de aandacht ging uit naar de uitgebreidere datainvoer in de desbetreffende protocollen.

Ferdinand Wit, arts-onderzoeker bij SHM, sloot het ochtendprogramma af met een presentatie over verschillende soorten aritmie: zowel de klinische presentatie, diagnose en behandeling van hartritmestoornissen passeerden de revue.

Na een interessant ochtendprogramma stond de middag in het teken van DataCapTree. Tieme Woudstra,  medewerker datamanagement en een van de bouwers van DataCapTree, vertelde over de nieuwe protocollen die gegevens over intoxicaties bevatten. De uitgebreide dataverzameling van roken, alcoholgebruik, drugs en  medicijnmisbruik werd besproken en gedemonstreerd in DataCapTree. Vervolgens gaven Shula Grivell en Femke Paling namens de SHM helpdesk voor dataverzamelaars een update over veelvoorkomende ingestuurde vragen en meldingen. Leonie de Groot, coördinator SHM dataverzamelaars, stipte de prioriteiten aan waar de dataverzamelaars de komende tijd mee aan de slag gaan.

De dag werd afgesloten met een interactieve quiz, die bestond uit medisch inhoudelijke vragen in de vorm van een
casus en uit vragen over de ervaringen met DataCapTree. Er ontstond een discussie over de feedback die gebruikt
kan worden om het data-invoerprogramma nog gebruiksvriendelijker te maken. Al met al een vol programma en een geslaagde dag!