SHM ambassadeur: Colette Smit

Colette Smit.jpg

Kan je kort iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond in de hiv-zorg en wat doe je nu?
Tijdens mijn studie Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, heb ik gekozen voor de specialisatie epidemioloog. Na het afronden van mijn studie, heb ik bij de GGD Amsterdam gewerkt aan mijn promotieonderzoek, waarin ik de veranderingen in sterfte, het voorkomen van co-infecties en de impact van de effectieve HIV-medicatie tijdens de 25 jaar hiv in Amsterdam heb beschreven. Sinds het afronden van dit promotieonderzoek, werk ik bij Stichting HIV Monitoring als epidemioloog, inmiddels meer dan 12 jaar. 

De NVHB, SHM en V&VN hiv consulenten organiseren samen een Meet&Greet tijdens de Positive Flame tour, onder de slogan "Working together for excellent HIV care". Hoe belangrijk is deze samenwerking voor de hiv-zorg, in jouw ogen? Is het in jouw dagelijkse werk ook zichtbaar?
Binnen SHM werken we mee aan onderzoek aan de hand van verzamelde observationele data. Het contact met de HIV-behandelaren en de hiv consulenten is hierin belangrijk, omdat zij weten wat speelt tijdens de behandeling van hiv.  Het contact met de verschillende partijen die betrokken zijn bij de hiv-zorg is een toevoeging aan het doen van onderzoek en het interpreteren van onderzoeksresultaten.

Je bent de ambassadeur van SHM bij de Meet&Greet. Wat hoop je als ambassadeur over te brengen?
Als we kijken naar de hiv-zorg cascade voor Nederland, dan zijn we op de goede weg. Maar we zijn er nog niet: 23% van de mensen met hiv in Nederland heeft geen onderdrukte hiv-RNA. En ook zijn niet alle mensen met hiv gediagnosticeerd en in zorg. Het is belangrijk om mensen met hiv snel te diagnosticeren, zodat mensen snel aan zorg gekoppeld kunnen worden en ook direct behandeling aan te bieden. 

Waar kijk je het meeste naar uit in de week van AIDS2018? Zijn er bepaalde presentaties of evenementen waar je graag bij wilt zijn? Of ben je zelf bij iets betrokken?
Het aanbod aan presentaties is heel divers. Onderwerpen waar ik graag bij wil zijn, zijn de presentaties over de eliminatie van moeder-op-kind-transmissie van hiv, jongeren en hepatitis C. Zelf zal ik twee posters presenteren, over de hiv-zorg cascade bij kinderen en jong volwassenen en de hepatitis C cascade. 

Newsletter Sign up