Terugkomdag dataverzamelaars

Op 15 maart vond de eerste terugkomdag van 2016 plaats voor de dataverzamelaars uit het hele land. De dag werd afgetrapt door Sima Zaheri, manager van de unit Data & QC, met een welkomstwoord en een overzicht van de recente ontwikkelingen binnen SHM.

Onderzoeker van SHM en tevens arts, Ferdinand Wit, was de eerste spreker. Hij vertelde over zijn werk binnen de Aging and comorbidity in HIV studie en gaf uitleg over HIV-gerelateerde comorbiditeiten, de geschiedenis hiervan en de veranderingen in de loop van de jaren.

Door Ard van Sighem, onderzoeker van SHM, werd vervolgens een overzicht gegeven van de lopende onderzoeken en samenwerkingsverbanden binnen de unit Data analysis, reporting & research. Hij sprak over de rol van de analysegroep in het schrijven van het jaarlijkse Monitoring Report, recente ontwikkelingen in onder andere de zorgcascade en de creatie van de HIV-modellingtool (lees hier meer over de HIV-modellingtool).

Daniela Bezemer, eveneens onderzoeker van SHM, ging in op haar onderzoek met betrekking tot het identificeren van sub-epidemieën onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Nederland. Ze vertelde onder andere hoe de netwerken door middel van moleculaire sequentiegegevens geïdentificeerd kunnen worden, waardoor zichtbaar wordt wie nu wie geïnfecteerd kan hebben. Daniela vertelde hier al eerder over dit onderzoek.

Na de lunch stond het interactieve gedeelte op het programma. Datamonitors Pytsje Hoekstra en Stephanie Schnörr presenteerden vanuit de helpdesk- en protocollengroep een interessante quiz. Via de smartphone konden vragen over recente protocolwijzigingen en andere veelgestelde helpdeskvragen beantwoord worden.

De middag werd afgesloten door Shula Grivell, coördinator van de protocollengroep. Zij gaf een update over de ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe data-invoersysteem en de uitdagingen die ons nog staan te wachten.

Al met al kunnen we spreken van een leerzame dag, waarin vooral duidelijk is geworden waar de ingevoerde data voor gebruikt worden en welke waarde het werk van de dataverzamelaars daarmee heeft.