Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, Klik dan hier
 
  Stichting HIV monitoring
> website van Stichting HIV monitoring > mail deze nieuwsbrief naar een collega!
 
   
 
september 2014
 
 
 
Rapporten
 
Stichting HIV Monitoring - Jaarverslag 2013
> Download PDF

Monitoring Report 2013
> Download PDF
Agenda

13 oktober 2018
20th International Workshop on Co-morbidities and Adverse Drug Reactions in HIV
New York, USA
» Ga naar de website

21 - 25 oktober 2018
HIV Research for Prevention (HIVR4P) 2018
Madrid, Spanje
» Ga naar de website

22 oktober 2018
XXVII International Workshop on HIV Drug Resistance and Treatment Strategies
Johannesburg, South Africa
» Ga naar de website

28 - 31 oktober 2018
HIV Glasgow
Glasgow, Groot-Britannië
» Ga naar de website

29 oktober 2018
6th International Conference on HIV/AIDS, STDs & STIs
San Francisco, USA
» Ga naar de website

23 november 2018
Nationaal Congres Soa-hiv-seks
Amsterdam, Nederland
» Ga naar de website

30 november 2018
International Viral Hepatitis Elimination Meeting 2018
Amsterdam, Nederland
» Ga naar de website

Contact
Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
> stuur e-mail
Nieuwsbrief
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
> wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
> meld u af

Wilt u een abonnement op deze nieuwsbrief?
> meld u aan

Welkom

PReiss_150X115.jpg

Beste lezer,

In de aanloop naar de 8th Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Epidemiology, Prevention and Treatment (NCHIV 2014) vindt u in deze nieuwsbrief interviews met twee van de gastsprekers tijdens deze conferentie. Professor Matthias Egger vertelt over zijn ervaringen in het verbeteren van de toegang tot zorg in Zuid-Afrika, en professor Jean Michel Pawlotsky deelt zijn inzichten in de laatste ontwikkelingen op het gebied van hepatitis C-behandeling.

Verder spreken we in deze nieuwsbrief met dr. Colette Smit, analist bij de Stichting HIV Monitoring (SHM), over de recente inspanningen van de SHM om de verzameling van hepatitis B-data aan te vullen voor alle geregistreerde HIV-patiënten.

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met plezier leest en hoop u terug te zien op NCHIV 2014 in november.

Met vriendelijke groet,

Peter Reiss 
Directeur, Stichting HIV Monitoring

line-content.png

In memoriam

Met immens verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze vrienden en collega’s Joep Lange en Jacqueline van Tongeren, samen met Pim de Kuijer, Lucie van Mens en Martine de Schutter, ten gevolge van het ongeluk met Malaysia Airlines in Oekraïne.

Joep was vanaf het begin van de jaren tachtig één van de pioniers en sleutelfiguren in het onderzoek naar en de bestrijding van aids, aanvankelijk vooral in Nederland, en later ook in toenemende mate internationaal. Hij heeft zich onvermoeibaar, met een altijd vooruitstrevende visie ingezet voor mensen met hiv en het mondiaal beschikbaar maken van adequate hiv behandeling. Joep heeft ontelbare verdiensten. Hij was onder andere één van de grondleggers van het ATHENA-cohort en de latere Stichting HIV Monitoring en was sinds de oprichting van de stichting voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad. Ook Jacqueline was vanaf het begin zeer toegewijd aan de bestrijding van aids, aanvankelijk als verpleegkundige op de aids afdeling van het Slotervaartziekenhuis, vervolgens als coördinerend research verpleegkundige van het Nationaal Aids Therapie Evaluatie Centrum in het AMC, en de laatste jaren als hoofd communicatie van het Amsterdam Institute for Global Health and Development. Jacqueline heeft vanaf het begin met onnavolgbare inzet en enthousiasme samengewerkt met de SHM bij de organisatie van het jaarlijkse NCHIV congres.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de naaste familie en vrienden die dit onmetelijk grote verdriet moeten dragen. Wij zullen de verdiensten van deze bijzondere mensen nooit vergeten en ze verschrikkelijk missen.

line-content.png

Prof. Jean Michel Pawlotsky over de nieuwe medicatie en behandelrichtlijnen voor hepatitis C

JMP.jpgJean Michel Pawlotsky is professor aan de University of Paris-Est en is directeur van het Franse nationale referentiecentrum voor virale hepatitis B, C en Delta. Hij is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van virale hepatitis en was onlangs als voorzitter van het EASL-panel betrokken bij de publicatie van de nieuwe hepatitis-behandelrichtlijnen gepubliceerd tijdens de het Internationale Levercongres in Londen. We spraken met professor Pawlotsky over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van hepatitis C (HCV) en de implicaties van de nieuwe behandelrichtlijnen voor patiënten met een HIV/HCV co-infectie.

» Lees verder

line-content.png

Dataverzameling chronische hepatitis B co-infectie uitgebreid en gecontroleerd

hepatitis.jpgNaar aanleiding van het nieuwe protocol voor de verzameling van hepatitis B en C-data, opgesteld door de werkgroep hepatitis, zijn alle data van patiënten met een chronische hepatitis B co-infectie gecontroleerd en aangevuld. Een speciaal daarvoor getraind team van dataverzamelaars van Stichting HIV Monitoring heeft in minder dan een half jaar tijd alle data van de gehele patiëntengroep verzameld. De uitgebreide gegevens zullen meer inzicht geven in het beloop en de behandeling van HBV co-infecties bij HIV-geïnfecteerde personen.

» Lees het hele artikel

line-content.png

SHM achter de schermen: dr. Colette Smit over hepatitis dataverzameling

Foto150x115_Colette.JPGColette Smit werkt als senior researcher bij Stichting HIV Monitoring (SHM) binnen de analysegroep. Haar werk richt zich met name op analyses en studies rondom hepatitis B en C co-infecties, maar ook op zwangeren en kinderen met HIV. In een interview vertelt zij over de rol van hepatitis als co-infectie binnen het HIV-veld en het belang van het verzamelen van data en doen van onderzoek naar deze co-infectie.

» Lees verder

line-content.png

Vroege registratie voor NCHIV tot 18 september

NCHIV 2014 vindt dit jaar plaats op dinsdag 18 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Vroege registratie voor het evenement is nog mogelijk tot donderdag 18 september via de website: www.nchiv.org. Schrijf je dus snel in!

» Ga naar de NCHIV website

line-content.png

Egger.jpgWereldwijde opschaling van ART: interview met prof. Matthias Egger

De deadline van de UNAIDS-doelstelling om 15 miljoen mensen met ART te bereiken nadert snel. SHM sprak met Matthias Egger, professor Epidemiologie en Volksgezondheid op de Universiteit van Bern en spreker tijdens NCHIV 2014, over de haalbaarheid van deze doelstelling en welke obstakels hij nog ziet.

» Lees verder

line-content.png

Samenwerking SHM met ECDC om betere schattingen van het aantal mensen met HIV te kunnen maken

Logo_ECDC.pngSHM is onlangs samen met het ECDC een nieuw project gestart om methoden te ontwikkelen voor het maken van betrouwbare schattingen van het aantal mensen met HIV. Het goed kunnen schatten van dit aantal, inclusief diegenen die nog niet weten dat ze HIV hebben, is belangrijk om beter trends in nieuwe infecties en testgedrag binnen risicogroepen te kunnen begrijpen. In het kader van dit project zijn twee methoden nader bekeken en verder ontwikkeld. Beide methoden zijn uitgebreid getest op data van een aantal pilotlanden in Europa.

» Lees verder

line-content.png

Publicatie review

Antiretroviral penetration into the CNS and incidence of AIDS-defining neurologic conditions
Het verband tussen de concentratie van antiretrovirale middelen in het centraal zenuwsysteem en het risico op neurologische aidsevents is nog grotendeels onbekend. Verrassend genoeg vindt de HIV-CAUSAL-collaboratie dat juist middelen die beter doordringen in het centraal zenuwsysteem geassocieerd zijn met een hoger risico op HIV-dementie.
» Lees het abstract

Impact of risk factors for specific causes of death in the first and subsequent years of antiretroviral therapy among HIV-infected patients
Doodsoorzaken bij HIV-patiënten op combinatietherapie zijn steeds vaker niet HIV-gerelateerd. Hogere sterfte in mannen dan in vrouwen in het eerste jaar na starten van therapie komt vooral door non-aidskankers en lever gerelateerde dood. Zowel CD4-celaantallen bij start als na een jaar therapie blijven belangrijke voorspellers.
» Lees het abstract

Increased risk of cardiovascular disease (CVD) with age in HIV-positive men: a comparison of the D:A:D CVD risk equation and general population CVD risk equations.
De DAD-studie vindt een snellere toename in het risico op cardiovasculaire aandoeningen naarmate de leeftijd vordert bij HIV-positieve mannen dan bij niet geïnfecteerde mannen in de algemene bevolking. Het risico op een myocardinfarct is echter niet verschillend.
» Lees het abstract

line-content.png

Feiten en cijfers

In 2013 had ongeveer 5% van de HIV-patiënten in zorg een chronisch hepatitis C-infectie en 1% een acute hepatitis C-infectie. Bij ongeveer 8% van de patiënten is sprake van een chronische hepatitis B-infectie. 

line-content.png

(c) Stichting HIV Monitoring, 2013 Privacy Policy