Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, Klik dan hier
 
  Stichting HIV monitoring
> website van Stichting HIV monitoring > mail deze nieuwsbrief naar een collega!
 
   
 
juni 2014
 
 
 
Rapporten
 
Stichting HIV Monitoring - Jaarverslag 2013
> Download PDF

Monitoring Report 2013
> Download PDF
Agenda

13 oktober 2018
20th International Workshop on Co-morbidities and Adverse Drug Reactions in HIV
New York, USA
» Ga naar de website

21 - 25 oktober 2018
HIV Research for Prevention (HIVR4P) 2018
Madrid, Spanje
» Ga naar de website

22 oktober 2018
XXVII International Workshop on HIV Drug Resistance and Treatment Strategies
Johannesburg, South Africa
» Ga naar de website

28 - 31 oktober 2018
HIV Glasgow
Glasgow, Groot-Britannië
» Ga naar de website

29 oktober 2018
6th International Conference on HIV/AIDS, STDs & STIs
San Francisco, USA
» Ga naar de website

23 november 2018
Nationaal Congres Soa-hiv-seks
Amsterdam, Nederland
» Ga naar de website

30 november 2018
International Viral Hepatitis Elimination Meeting 2018
Amsterdam, Nederland
» Ga naar de website

Contact
Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
> stuur e-mail
Nieuwsbrief
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
> wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
> meld u af

Wilt u een abonnement op deze nieuwsbrief?
> meld u aan

Welkom

PReiss_150X115.jpg

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief vindt u diverse bijdragen met betrekking tot de wijze van verzameling en bewaking van kwaliteit van patiëntendata. Zo kunt u een verslag lezen van onze jaarlijkse terugkomdag voor dataverzamelaars en onze nieuwe registratiedatabase die de registratie van nieuwe patiënten in de SHM-database aanzienlijk zal vereenvoudigen. Ook introduceren wij in deze nieuwsbrief vol trots ons tweede animatiefilmpje waarin we laten we zien hoe de data precies wordt verzameld en opgeslagen, met de nadruk op de kwaliteitscontroles die we uitvoeren bij elk van de stappen in het proces.

Daarnaast  blikken HIV-consulente Marijke Schoemaker en HIV-behandelaar professor Reinier ten Kate terug op 30 jaar HIV-zorg in Nederland.

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met plezier zult lezen,

Met vriendelijke groet,

Peter Reiss 
Directeur, Stichting HIV Monitoring

line-content.png

newsletter_tenkate_schoemaker.png30 jaar HIV-zorg in Nederland; Marijke Schoemaker en Reinier ten Kate blikken terug

HIV-consulente Marijke Schoemaker en HIV-behandelaar Reinier ten Kate stonden eind jaren tachtig allebei aan de wieg van het HIV-behandelcentrum in Kennemer Gasthuis in Haarlem. Beiden zullen in de loop van dit jaar met pensioen gaan. Ook ontving Marijke Schoemaker voor haar verdiensten aan de HIV-zorg op 25 april een koninklijke onderscheiding. Alle reden dus om samen met ze terug te blikken op 30 jaar HIV-zorg in Nederland.

» Lees verder

line-content.png

SHM lanceert nieuwe animatie over datakwaliteit

animatie.jpgIn navolging van de succesvolle eerste animatie, waarin we ingaan op de algemene rol en activiteiten van de SHM,  presenteren we nu onze tweede animatie. In deze korte animatie laten we zien hoe de data precies wordt verzameld en opgeslagen, en hoe deze uiteindelijk kan worden gebruikt voor analyse en onderzoek. Hierbij ligt de nadruk op de kwaliteitscontroles die we uitvoeren bij elk van de stappen in het proces.

» Bekijk de animatie op Youtube

line-content.png

Nieuwe registratiedatabase: van fax naar digitale registratie

Binnenkort zal de nieuwe registratiedatabase van de SHM in gebruik worden genomen, waardoor gebruik van papier en fax overbodig zal worden. Als het systeem 'live' gaat kunnen leden van het HIV-behandelteam een patiënt registreren via de registratiewebsite van SHM. Uiteraard zijn alle gegevens goed beveiligd opgeslagen en wordt informatie versleuteld verstuurd. Over wat behandelcentra moeten doen om gebruik te kunnen maken van het systeem en de voordelen lees je meer in dit artikel.

» Lees verder

line-content.png

newsletter_brenda_tuk.pngAchter de schermen bij SHM:
Brenda Tuk (patiëntenregistratie)

Brenda Tuk is onlangs begonnen bij SHM en is verantwoordelijk voor de patiëntenregistratie. We spraken haar over haar betrokkenheid bij de totstandkoming van de nieuwe registratiedatabase en hoe zij haar opgedane werkervaring gebruikt binnen haar huidige functie.

» Lees verder

line-content.png

NCHIV 2014: registratie en abstracts indienen nu mogelijk

NCHIV_2014_newsletter.jpgNCHIV zal dit jaar plaatsvinden op 18 november 2014 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Ook dit jaar zal de conferentie een breed scala aan onderwerpen aansnijden en een platform bieden voor mensen die actief zijn in HIV-onderzoek en -behandeling.

Het voorlopige programma is nu beschikbaar op de website van NCHIV en bevat onder andere presentaties van de volgende internationaal gerenommeerde onderzoekers: prof. Daniel Kuritzkes, prof. Michael Malim, prof. Matthias Egger en prof. Jean-Michel Pawlotsky. Bezoek de website van NCHIV voor meer details over het programma, de registratie en het indienen van abstracts.

» Ga naar de NCHIV website

line-content.png

Terugkomdag 2014 wederom een succes

Recentelijk kwamen alle dataverzamelaars van de SHM bij elkaar op de jaarlijkse Terugkomdag. Dit terugkerende evenement wordt jaarlijks door SHM georganiseerd om dataverzamelaars te updaten over de meest recente ontwikkelingen in de HIV-zorg en bij SHM. Ook dit jaar was de Terugkomdag weer een enorm succes.

» Lees over de presentaties en de Terugkomdag

line-content.png

jaarverslag_newsletter.jpgJaarverslag 2013 gepubliceerd

Het nieuwe jaarverslag van SHM is onlangs gepubliceerd. In het jaarverslag vindt je naast een uitgebreid verslag over de activiteiten van SHM in 2013 ook de laatste cijfers over HIV in Nederland. Daarnaast wordt er uitgebreid gerapporteerd over de publicaties en onderzoeken waarbij onze data is gebruikt.

» Bekijk het jaarverslag online

line-content.png

Evenement review: 21e HIV Dynamics and Evolution meeting

De 21e HIV Dynamics and Evolution meeting vond dit jaar plaats van 7-10 mei in Tucson, VS. Deze meeting is bedoeld om discussie en interactie te bevorderen tussen onderzoekers op het gebied van modelleren en analyseren van HIV-data op verschillende niveaus. In het verslag van de bijeenkomst gaan we in op twee presentaties over de HIV-transmissieroutes onder mannen die seks hebben met mannen, waarbij data van de SHM is gebruikt.

» Lees het verslag van de bijeenkomst

line-content.png

Publicatiereview

Development of a definition for Rapid Progression (RP) of renal function in HIV-positive persons: the D:A:D study.
Er bestaat geen goede consensusdefinitie van uitzonderlijk snelle nierfunctieverslechtering. D:A:D ontwikkelde daarom twee werkdefinities gebaseerd op afname in geschatte glomerulaire filtratiesnelheid. In combinatie met andere risicofactoren kunnen deze gebruikt worden om patiënten met een verhoogd risico op chronisch nierfalen in een vroeg stadium te identificeren.
» Lees het abstract

Factors associated with short-term changes in HIV viral load and CD4+ cell count in antiretroviral-naive individuals
In onbehandelde HIV-patiënten neemt de virale load toe met gemiddeld 0.091 log10 kopieën/ml per jaar. Deze stijging blijkt sneller in oudere patiënten. Tegelijkertijd dalen CD4-celaantallen met 78 cellen/mm3 en dit wordt vooral bepaald door de hoogte van de virale load.
» Lees het abstract

A comparison of computational models with and without genotyping for prediction of response to second-line HIV therapy
De RDI Study Group laat zien dat modellen met of zonder informatie over resistentie de virologische respons op tweedelijns therapie even goed kunnen voorspellen. Dat is goed nieuws voor settingen waar genotypering niet tot de mogelijkheden behoort.
» Lees het abstract

line-content.png

Feiten en cijfers

Er zijn Nederland momenteel 27 HIV-behandelcentra. Op 31 december 2013 waren er in Nederland cumulatief 22.231 HIV-patiënten geregistreerd door SHM in één van deze behandelcentra. Vergeleken met 2012 zijn er 1.214 personen nieuw geregistreerd in de SHM-database. 

Verdere details en de laatste cijfers kunt u vinden in het jaarverslag van 2013.

line-content.png

(c) Stichting HIV Monitoring, 2013 Privacy Policy