Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen, Klik dan hier
 
  Stichting HIV monitoring
> website van Stichting HIV monitoring > mail deze nieuwsbrief naar een collega!
 
   
 
oktober 2012
 
 
 
Rapporten
 
Monitoring Report 2011
> Download PDF

Stichting HIV Monitoring - Jaarverslag 2011
> Download PDF
Agenda
27 november 2012
NCHIV 2012 

30 november 2012
Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2012
> Lees meer
Contact
Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
> stuur e-mail
Nieuwsbrief
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
> wijzig uw gegevens

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
> meld u af

Wilt u een abonnement op deze nieuwsbrief?
> meld u aan

Welkom

Foto150X115_FdeWolf.jpg

Beste Lezer,

De Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een duidelijke bijdrage aan de kwaliteit van zorg voor met HIV geïnfecteerde patiënten in Nederland. Levenslange behandeling heeft van HIV een chronische ziekte gemaakt, met als gevolg dat een groeiende groep mensen langer met de infectie zal leven.

In deze editie van de eNieuwsbrief focussen we op de kwaliteit van HIV zorg. Esther Engelhard, promovendus van het AMC, bespreekt het nieuwe onderzoek naar de kwaliteit van hiv-zorg dat zij coördineert. Ook besteden we in een artikel aandacht aan ‘Zichtbare Zorg’ (ZiZo). Indirect gerelateerd aan de kwaliteit van zorg, bespreken we ook hoe de SHM bijdraagt aan onderzoeksprojecten door toegang te geven tot specifieke data.

Ik hoop dat de nieuwsbrief u weer wat meer inzicht geeft in de activiteiten van de SHM. Laat ons alstublieft weten wanneer u feedback of ideeën heeft voor volgende edities.

Met vriendelijke groet,

Frank de Wolf
Directeur, Stichting HIV Monitoring

line-content.png

Nieuw onderzoek naar kwaliteit van zorg

Foto150X115_Esther.jpg

Esther Engelhard is een promovendus van het AMC in Amsterdam. Vanaf haar werkplek bij de Stichting HIV Monitoring, coördineert zij een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van hiv-zorg in Nederland. In dit artikel vertelt zij meer over dit onderzoek. Lees meer

line-content.png

Zichtbare zorg – Inzicht in de kwaliteit van zorg  

Foto150X115_ZiZo.jpg
Zichtbare zorg (ZiZo) is opgericht omdat de vraag naar inzicht in de kwaliteit van zorg door patiënten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de media is toegenomen. Het doel van ZiZo is om de kwaliteit van zorg in verschillende zorgsectoren inzichtelijk te maken.
Lees meer

line-content.png

SHM data ondersteunt HIV-onderzoeksprojecten 

Foto150X115_research.jpg

De Stichting HIV Monitoring (SHM) verzamelt anonieme data over met HIV-geïnfecteerde patiënten in Nederland. Deze data wordt vervolgens verwerkt en opgeslagen in de nationale database van de SHM. Als eigenaar beheert de SHM de database en is verantwoordelijk voor het controleren van de toegang tot, en het gebruik van data. Lees meer

line-content.png

Verdediging proefschrift door SHM Promovendus

Foto150x115_Anouk.JPG
Op donderdag 22 november a.s. zal Anouk Kesselring, arts-onderzoeker bij stichting HIV Monitoring,  haar proefschrift getiteld ‘Clinical implications of immune recovery during antiretroviral treatment for HIV infection’ verdedigen. Lees meer

line-content.png

NCHIV 2012: Inzichten en ontwikkelingen in hiv-onderzoek

Foto150X115_NCHIVlogo.jpg

De zesde Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Prevention and Treatment (NCHIV12) zal dit jaar plaatvinden op 27 november. Wederom zal de conferentie gehouden worden het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). NCHIV biedt een nationaal platform en geeft een update over nieuwe inzichten en ontwikkelingen in onderzoek over de epidemiologie, pathogenese, preventie en behandeling van HIV.
Lees meer

line-content.png

Publicatie overzicht

Een selectie van het onderzoek gepubliceerd in het derde kwartaal, 2012:

Increasing sexual risk behaviour among Dutch men who have sex with men: mathematical models versus prospective cohort data.
Sinds de introductie van combinatietherapie is seksueel risicogedrag toegenomen onder mannen die seks hebben met mannen. Dit is eerder aangetoond op basis van veranderingen in het jaarlijkse aantal hiv-diagnoses en aidsgevallen. Deze stijging wordt nu bevestigd door onafhankelijke data van de Amsterdamse Cohortstudies.
Lees het abstract

The effect of efavirenz versus nevirapine-containing regimens on immunologic, virologic and clinical outcomes in a prospective observational study.
Gerandomiseerde studies naar het langetermijneffect van combinatietherapie zijn lastig uit te voeren. Met behulp van geavanceerde statistische analyses kunnen echter ook observationele data hiervoor gebruikt worden. Volgens een dergelijke analyse van de HIV-CAUSAL groep komt efavirenz qua klinische uitkomst beter uit de bus dan nevirapine.
Lees het abstract

Could better tolerated HIV drug regimens improve patient outcome?
Ongeveer de helft van wijzigingen in combinatietherapie zijn het gevolg van bijwerkingen. Een hypothetische eerstelijns combinatie met 50% minder bijwerkingen blijkt de levensverwachting van hiv-patiënten met 5 maanden te verlengen. Een combinatie met 50% minder kans op virologisch falen geeft slechts 1 maand extra.
Lees het abstract

line-content.png

Feiten en cijfers

De vragenlijst die is ontwikkeld voor de Q-HIV studie om input te krijgen van de HIV-behandelcentra bestaat uit 58 vragen. Alle 26 Nederlandse HIV-behandelcentra zijn gevraagd om deel te nemen aan dit onderzoek. 

 

© Stichting HIV Monitoring, 2012