ART-CC: levensverwachting voor personen die leven met hiv is in de VS en Europa gestegen met 10 jaar sinds de introductie van antiretrovirale therapie

LancetHIV.gifIn een paper die gisteren in Lancet HIV is gepubliceerd liet de Antiretroviral Therapy Cohort Collaboration (ART-CC) zien dat de levensverwachting van individuen die starten met antiretrovirale combinatietherapie (cART) is toegenomen met ongeveer 10 jaar sinds de introductie van cART. Ondanks het feit dat de levensverwachting van mensen die leven met hiv over het algemeen lager ligt dan de levensverwachting van de algemene bevolking, geven de auteurs aan dat een 20-jarige die in of na 2008 is begonnen met antiretrovirale therapie en een lage virale lading heeft na een jaar cART, de levensverwachting van de algemene bevolking kunnen bereiken (ongeveer 78 jaar oud).

ART-CC is een samenwerking tussen 18 Europese en Noord-Amerikaanse hiv-cohorten, waaronder het ATHENA-cohort van SHM. Hierin zijn ART-naïeve personen die leven met hiv opgenomen van 16 jaar of ouder , die tussen 1996 en 2010 met de behandeling van hiv zijn gestart met drie of meer antiretrovirale medicijnen. Deze studie gebruikte de data van 88.504 personen die leven met hiv en hield bij hoeveel mensen overleden tijdens de eerste drie jaar van de behandeling, wat de oorzaak van het overlijden was, wat de virale lading was, wat het aantal immuuncellen (CD4-cellen) was en of ze zijn geïnfecteerd door injecterend drugsgebruik.

Lees het volledige artikel hier.

« Terug naar de nieuwsbrief

 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

Bezoekadres

Nicolaes Tulphuis
Tafelbergweg 51
1105 BD Amsterdam

Postadres

Academisch Medisch Centrum
Universiteit van Amsterdam
Meibergdreef 9 1105 AZ Amsterdam

© Stichting HIV Monitoring  | Disclaimer  | Colofon