Hiv/aids-epidemie update

Aids werd voor het eerst ontdekt in de Verenigde Staten begin jaren ’80. In 1984 ontdekten wetenschappers dat het hiv-virus de veroorzaker was van aids. Sindsdien is de hiv/aids-epidemie wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid. Hoewel er veel vooruitgang is geboekt in het behandelen en voorkomen van hiv-infecties telt Nederland naar schatting 22.900 mensen met hiv. Wereldwijd bedraagt dat aantal 36,7 miljoen.

Cijfers hiv/aids NederlandCijfers hiv/aids wereldwijd

 

Definities

Wat is het verschil tussen ‘nieuwe diagnose’ en ‘nieuwe infectie’? Hoe zit het met ‘in zorg komen’ en ‘nieuwe registratie’? De onderstaande tabel beschrijft de verschillende termen die door SHM gebruikt worden om de hiv-epidemie in Nederland te omschrijven. 

Definities Monitoring Report

 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

Bezoekadres

Nicolaes Tulphuis
Tafelbergweg 51
1105 BD Amsterdam

Postadres

Academisch Medisch Centrum
Universiteit van Amsterdam
Meibergdreef 9 1105 AZ Amsterdam

© Stichting HIV Monitoring  | Disclaimer  | Colofon