Terugkomdag 2014 wederom een succes

Recentelijk kwamen alle dataverzamelaars van de SHM bij elkaar op de jaarlijkse Terugkomdag. Dit terugkerende evenement wordt jaarlijks door SHM georganiseerd om dataverzamelaars te updaten over de meest recente ontwikkelingen in de HIV-zorg en bij SHM. Ook dit jaar was de Terugkomdag weer succesvol.

Nieuwe en bestaande datamanagement projecten

De Terugkomdag begon dit jaar met een presentatie van Sima Zaheri, manager patiëntdata en kwaliteitscontrole van de SHM, over de nieuwe en bestaande datamanagementprojecten van de SHM. Nieuwe projecten zijn onder ander de uitgebreidere verzameling van hepatitis B en C data gebaseerd op de definities van de werkgroep hepatitis en de geautomatiseerde verzameling van genotype-resistentiedata voor onderzoek naar virale resistentie.

Daarnaast heeft zij verteld over de projecten die de kwaliteit van de verzamelde data verder moeten verbeteren. Zij noemde hierin zowel de herziening van de protocollen voor de verzameling van data over kinderen en zwangere vrouwen als de plannen om de efficiëntie van de dataverzameling te vergroten door digitale levering van laboratoriumdata (LabLink) en de nieuwe registratiedatabase. Lees ook het artikel over de nieuwe registratiedatabase in deze nieuwsbrief

Patiëntdata en kwaliteitscontrole: nieuwe staf 

Een aantal nieuwe medewerkers zijn onlangs begonnen bij de SHM om de groeiende dataverzameling-activiteiten van de SHM te kunnen ondervangen. Deze nieuwe medewerkers, waaronder Nouras Hamid, Marieke Schoorl en Dorinda Bergsma die zich richten op de dataverzameling van hepatitis en Claudia Ree die de dataverzameling in Leeuwarden gaat doen, zijn voorgesteld aan de rest van de dataverzamelaars. Daarna heeft Brenda Tuk, zelf ook recentelijk begonnen, de nieuwe registratiedatabase geïntroduceerd. Lees ook het interview met Brenda Tuk in deze nieuwsbrief

Whole genome sequencing en genotypering

In het tweede deel van de ochtend heeft dr. Marion Cornelissen het nieuwe BEEHIVE project gepresenteerd. Voor deze samenwerking tussen het Imperial College in Londen, het AMC in Amsterdam, en het Wellcome Trust Sanger Institute in Cambridge, verzamelt de SHM reeds opgeslagen plasmasamples voor whole genome sequencing. Lees het artikel over BEEHIVE uit de vorige nieuwsbrief

De laatste presentatie voor de lunch werd gegeven door dr. Ard van Sighem van de SHM waarin hij het proces van virale resistentie en de consequenties hiervan voor behandeling heeft uitgelegd. Daarnaast heeft hij een kort overzicht gegeven van studies in Nederland die onderzoek doen naar deze resistentie door middel van genotypering.

Verbetering van de verzameling van leverdata

Na de lunch hebben de aanwezige dataverzamelaars hun aandacht verlegd naar de lever. Verdeeld over kleine groepjes, elk geleid door een datamonitor, hebben de dataverzamelaars leverdiagnostiek besproken aan de hand van vooropgestelde vragen en stellingen en voorgeselecteerde echo’s. Het doel van deze discussies was om dataverzamelaars ervaringen en kennis te laten uitwisselen, en om het belang van het delen van informatie en het gebruik van de SHM helpdesk te onderstrepen. Deze aanpak beoogt uiteindelijk te leiden tot maximale uniformiteit van de data en verder fine-tuning van de protocollen. De casustraining werd door de dataverzamelaars positief ervaren en zal verder worden ontwikkeld voor toekomstige terugkomdagen.

» Bekijk de presentaties van 2014 (alleen toegankelijk voor SHM-staf)

« Terug naar de nieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring