Nieuwe SHM registratiedatabase: van fax naar digitale registratie

Al enige tijd wordt er bij Stichting HIV Monitoring op de achtergrond hard gewerkt aan een nieuwe aanmelddatabase voor het anoniem registreren van HIV-patiënten in Nederland. Het nieuwe, volledig gedigitaliseerde systeem is ontworpen om aan alle eisen te voldoen van deze tijd. Binnenkort kunnen leden van het HIV-behandelteam een patiënt registreren via de registratiewebsite van SHM. Uiteraard zijn alle gegevens goed beveiligd opgeslagen en wordt informatie versleuteld verstuurd.

Momenteel wordt de database uitgebreid getest en worden waar nodig nog aanpassingen gedaan. Als de testversie volledig getest, aangepast en goed bevonden is zal de bestaande data worden overgezet naar het nieuwe systeem, waarna deze in gebruik zal worden genomen.

Wat moet het ziekenhuis doen om de nieuwe database te kunnen gebruiken?

Om te kunnen beginnen met het digitaal aanmelden vanuit de HIV-behandelcentra moet de hoofdbehandelaar een lijst aan SHM aanleveren met daarop alle personen in het ziekenhuis die bevoegd zijn patiënten aan te melden bij SHM. SHM zal dan aan alle geautoriseerde personen een persoonlijk account aanleveren, waarmee ze toegang krijgen tot de aanmeldapplicatie. De aanmeldapplicatie kan dan, alléén vanuit de computers in het ziekenhuis, door het behandelteam gebruikt worden om patiënten aan te melden.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe database:

De nieuwe database zal aan alle moderne registratie-eisen voldoen, waardoor ook het gebruik van de fax voor aan- en afmeldingen tot het verleden behoren. De registratiemedewerker van SHM hoeft dan niet meer alle faxen over te typen zoals nu gebeurt.

Wanneer wordt de database in gebruik genomen?

Als alles gaat volgens planning, zal over enkele maanden de nieuwe aanmelddatabase volledig in gebruik zijn en wordt de oude database na vele jaren trouwe dienst definitief afgesloten.

« Terug naar de nieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring