Evenement review: 21e HIV Dynamics and Evolution meeting

De 21e HIV Dynamics and Evolution meeting vond dit jaar plaats van 7-10 mei in Tucson, VS. Deze meeting is bedoeld om discussie en interactie te bevorderen tussen onderzoekers op het gebied van modelleren en analyseren van HIV-data op verschillende niveaus. Dit betreft onder andere onderzoek naar vaccins en therapie, (moleculaire) epidemiologie, en ook simulatie studies en nieuwe software ontwikkeling. Het aantal deelnemers wordt opzettelijk klein gehouden, dit jaar met slechts 94 deelnemers. Het is een besloten meeting waar ook veel lopend onderzoek wordt gepresenteerd. 

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Daniela Bezemer, onderzoekster bij de SHM, onderzoek naar HIV-1 transmissienetwerken onder mannen die seks hebben met mannen in Nederland, op basis van wiskundige modellering en fylogenetische analyse van HIV-1 polymerase sequenties. De studie, uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van het Imperial College London, geeft een mooi overzicht van de ontwikkeling van de verschillende HIV-1 subtype-B transmissienetwerken sinds het begin van de epidemie in de jaren 80. Eenmaal gestart lijken deze netwerken moeilijk te stoppen, omdat het virus ook weer op jongere generaties homoseksuele mannen wordt overgedragen. Een manuscript dat deze resultaten beschrijft is nu ingestuurd voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

Rondom hetzelfde thema presenteerde Oliver Ratmann van het Imperial College in Londen voorlopige resultaten van zijn onderzoek naar de specifieke risicofactoren voor verdere transmissie van HIV onder mannen die seks hebben met mannen, zoals vroege stadia van infectie, leeftijd of periodes van virologisch falen. Dit onderzoek, wat wordt gedaan in samenwerking met onderzoekers van de SHM, is gebaseerd op een zeer grote studiepopulatie: vergeleken met een voorgaande invloedrijke analyses uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, zijn voor deze studie 15 keer zoveel datapunten beschikbaar dankzij de manier waarop HIV-patiënten in Nederland toestemming geven om hun anonieme demografische, klinische en virale sequentiedata te delen met onderzoekers.

Het volledige programma en abstracts van voorgaande jaren zijn online te vinden op: » https://cme.ucsd.edu/hivdynamics/program.html

« Terug naar de nieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring