Monitoring van HIV en virale hepatitis

In dit artikel geven Colette Smit en Anna Jansen een overzicht van de bijdrage van de SHM aan het monitoren van hepatitis B (HBV) en hepatitis C (HCV) virusinfecties. Colette Smit is epidemioloog bij de SHM, met een onderzoeksfocus op het ontwikkelen van statistische modellen om de rol van HBV en HCV co-infectie in de progressie van de HIV-aandoening te doorgronden, alsmede de invloed van behandeling van co-infecties op deze progressie. Anna Jansen is datamonitor bij de SHM. Zij is verantwoordelijk voor het managen van de invoer van alle hepatitis-gerelateerde wijzigingen in de datasets van het databestand van de SHM.

Foto150X115_CSmit.jpg

Foto150X115_AJansen.jpg

HIV-HBV/HCV co-infectie

Hepatitis B virus (HBV) en hepatitis C virus (HCV) zijn vaak voorkomende infecties bij HIV patiënten. Chronische infecties met HBV en HCV kunnen na gemiddeld 20 tot 25 jaar ernstige leverziekten, zoals fibrose, cirrose en hepatocellulair carcinoom, tot gevolg hebben. Co-infectie met HIV kan dat beloop echter versnellen.

Populatie

Van de bij de SHM geregistreerde HIV-geïnfecteerden die zijn gescreend op virale hepatitis bleken 1372 (8%) mensen geïnfecteerd met HBV, 2004 (12%) met HCV en 189 patiënten met zowel HBV als HCV. Het aantal nieuwe HCV infecties is sinds 2000 sterk gestegen, deze stijging zien we niet in het aantal nieuwe HBV infecties.[1]

Leverziekte en morbiditeit

Bij 69 (5%) van de patiënten, die met een HBV co-infectie bij SHM zijn geregistreerd, werd ook een leveraandoening gevonden. Hepatocellulair carcinoom werd bij 16 patiënten met HBV vastgesteld. Een leveraandoening werd bij 149 (7%) patiënten met een HCV co-infectie gevonden, waarbij het in 10 gevallen om hepatocellulair carcinoom ging.

Van het aantal mensen met een HBV co-infectie zijn er 178 overleden en in 15% was de doodsoorzaak gerelateerd aan HBV. Van het aantal patiënten met HCV zijn er 387 overleden en hier was in 15% de doodsoorzaak gerelateerd aan HCV.

Behandeling

Een aantal antiretrovitrale middelen, zoals lamivudine, emtricitabine en tenofovir, worden gebruikt voor de behandeling van HIV, maar onderdrukken daarnaast ook HBV. In totaal werden 816 (59%) met een HIV/HBV co-infectie behandeld met een cART combinatie waarin één van deze middelen is opgenomen.

Chronische HCV wordt op dit moment behandeld met een combinatie van pegylated interferon en ribavirine. Deze behandeling is geregistreerd bij 545 (27%) van de mensen met een HIV/HCV co-infectie. In tegenstelling tot de behandeling van hepatitis B is de hepatitis C behandeling tijdelijk (24 tot 72 weken).

Uitgebreidere dataverzameling HIV/virale hepatitis

De gevolgen van HBV/HCV co-infecties op de HIV-infectie en de effectiviteit van behandeling van deze co-infecties worden door SHM geregistreerd en gemonitord. Op deze manier wordt bijgedragen aan de kwaliteit van de HIV zorg en van de antivirale behandeling van virale hepatitis. Bovendien draagt SHM zo bij aan het onderzoek naar de behandeling van HBV/HCV co-infecties.

SHM is ver gevorderd met het uitbreiden van de gegevensverzameling over beloop en behandeling van HBV en HCV bij HIV-geïnfecteerde personen. Deze uitbreiding heeft betrekking op de diagnostiek, levermorbiditeit, anti-HBV en anti-HCV behandeling en de respons daarop. In de database is bovendien ruimte gemaakt voor de registratie en monitoring van behandeling met nieuwe middelen. De uitbreiding van de dataset met gegevens over beloop en behandeling van virale hepatitis is tot stand gekomen in samenwerking met de in maart 2010 opgerichte NVHB/SHM hepatitis werkgroep. De uitgebreide HIV/hepatitis dataverzameling zal in 2012 van start gaan in alle HIV-behandelcentra.


[1] Bron: SHM Monitoring Report 2011

 

Terug naar eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring