Terugkomdag voor dataverzamelaars

150X115_Terugkomdag.jpgOp 6 november werd een zogeheten terugkomdag georganiseerd voor alle dataverzamelaars die voor de SHM werken. Deze terugkomdagen zijn bedoeld als onderwijs- en ontmoetingsdagen voor de dataverzamelaars die verspreid over het hele land aan het werk zijn en vinden in principe twee keer per jaar plaats.

Frank de Wolf opende de dag met een hartelijk welkom voor alle dataverzamelaars. Hij gaf een update over de laatste ontwikkelingen rondom HIV en Hepatitis in Nederland en maakte zijn vertrek bij de SHM bekend. Sima Zaheri, manager Q&C, introduceerde vervolgens nieuwe medewerkers van de SHM en nieuwe dataverzamelaars in dienst van de verschillende ziekenhuizen.

Hierna kwam Mark van der Valk, infectioloog in het AMC, vertellen over de laatste ontwikkelingen rondom hepatitis C en de behandeling hiervan. De ontwikkelingen van de nieuwe hepatitismedicatie wordt door alle medici nauwlettend gevolgd en dit zal de komende jaren nog volop in ontwikkeling zijn.

Anna Jansen, datamonitor SHM, gaf uitleg over hoe hepatitis data wordt verzameld met vele tips en adviezen waar je zoal op moet letten tijdens het verzamelen. Vervolgens gaf Colette Smit, epidemioloog SHM, haar analyse wat betreft de hepatitis data, de patiënten die gevolgd zijn voor, tijdens en na de behandeling. De speciale groep dataverzamelaars die hepatitis data hebben verzameld, hebben hieraan een bijdrage geleverd.

Na de lunch ging het middagprogramma verder. Mariska Hillebregt, datamanager SHM, bracht de dataverzamelaars op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreffende de nieuwe datastructuur die in de loop van 2012 in werking is gesteld. Sima Zaheri vertelde over de voordelen van lablink en de stand van zaken tot zover. In een aantal ziekenhuizen heeft een pilot plaatsgevonden en daaruit volgend is een standaardprotocol geschreven dat gebruikt zal worden in alle ziekenhuizen die nu nog niet aangesloten zijn op lablink.

Shula Grivell, datamonitor SHM, ging weer de inhoud in, na de voorgaande technische verhalen. Zij liet een casus zien van een patiënt en gaf aan de hand van deze casus advies over het verzamelen van data. Tot slot liet Leonie de Groot, dataverzamelaar SHM, haar project ‘Tijd voor Kwaliteit’ zien. Zij hoopt met dit project alle dataverzamelaars qua organisatie en logistiek op één lijn te krijgen en te kunnen adviseren hoe de kwaliteit van data kan verbeteren.

Het streven is om in 2013 twee terugkomdagen voor dataverzamelaars te organiseren. Er zal dan ook weer ingegaan worden op de inhoud, met veel casussen, en er komen weer sprekers die de dataverzamelaars op de hoogte zullen houden betreffende de nieuwe ontwikkelingen op medisch gebied.

Door: Mieke van den Akker, dataverzamelaar

Terug naar eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring