Vrouwen met HIV-1

Women_HIV_small.jpgTijden het evenement ‘De Mens Achter de Cijfers’ op 9 juni 2012, spraken vrouwen met HIV met de SHM onderzoekers over de noodzaak voor meer data over hun demografische groep. Het resultaat van deze discussie is, dat de SHM de data van HIV-geïnfecteerde vrouwen uitgebreider zal rapporten. Volgens het Monitoring Report 2011 is ongeveer een vijfde deel van de patiënten met HIV in Nederland en Curaçao vrouw. In deze editie van de SHM nieuwsbrief beschrijven Rebecca Holman en Colette Smit, allebei onderzoekers bij de SHM, deze vrouwen en onze plannen voor het presenteren van hun data in toekomstige publicaties.

Demografische karakteristieken

Op 1 februari 2012 waren 4103 vrouwen die ouder waren dan 12 jaar bij de diagnose van HIV geregistreerd bij de SHM. Van deze vrouwen is ongeveer twee vijfde deel geboren in Sub-Sahara Afrika, een kwart in Nederland en een derde elders. Ongeveer een tiende van de vrouwen werd gediagnosticeerd met HIV-1 voor 1995, de helft tussen 1995 en 2004 en iets meer dan een derde in of na 2005. Het aantal diagnoses per kalenderjaar steeg tot 2003 en nam daarna weer af. Een kwart van de vrouwen was 25 jaar of jonger toen ze gediagnosticeerd werden met HIV-1, de helft was tussen 26 en 38 jaar en een kwart was ouder dan 38 jaar. De meest waarschijnlijke route voor HIV-1 transmissie was seksueel contact voor bijna 90% van de vrouwen. Een derde van de vrouwen gaf aan dat ze besmet waren met HIV-1 in Nederland.

De huidige situatie

Drie kwart van de bij de SHM geregistreerde vrouwen, waren aan het begin van 2012 nog altijd in HIV-zorg in Nederland of Curaçao. Van 10% van alle vrouwen is bekend dat ze overleden zijn. Een kwart van de overleden vrouwen was jonger dan 35 jaar, de helft was tussen 35 en 50 en een kwart was boven de 50. Bijna 40% van de vrouwen stierf aan AIDS, 10% aan een niet-AIDS gedefinieerde infectie of maligniteit en de rest aan onbekende oorzaken.

Van de vrouwen momenteel in HIV-zorg, is een kwart onder de 35 jaar, de helft tussen de 35 en 49 jaar en een kwart boven de 50. De helft van deze vrouwen is minder dan negen jaar HIV-1 positief. Ongeveer 90%, heeft ooit gecombineerde antiretrovirale therapie gehad.

De toekomst

In deze nieuwsbrief hebben we de demografische karakteristieken omschreven van de vrouwen in Nederland en Curaçao die HIV-1 positief zijn. Voor het Monitoring Report 2012, dat gepubliceerd zal worden op Wereld AIDS Dag, 1 december 2012, werken we nu aan een diepgaandere analyse, vooral als het gaat om mortaliteit, AIDS diagnose en aandoeningen als nierfalen, diabetes, leverziekte, hartaanval, osteoporose, beroerte en niet-AIDS gedefinieerde maligniteiten.

Terug naar eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring