Eenvoudige toegang tot patiëntendata via Patiëntrapportages

Foto150X115_BSlieker.jpgBianca Slieker is datamonitor bij de SHM. Gedurende het afgelopen jaar heeft zij hard gewerkt aan het ontwikkelen en implementeren van de nieuwe Patiëntrapportages, die de ziekenhuisspecifieke datasets, ook wel bekend als ‘sitesets’, vervangen. In het volgende interview licht ze de Patiëntrapportages verder toe.

Wat zijn Patiëntrapportages?

Patiëntrapportages geven informatie op zowel patiënt- als groepsniveau. Deze nieuwe nieuwe rapportages worden snel en veilig online gegenereerd, direct vanuit het  datawarehouse van de SHM. Hierin staan de ruwe onbewerkte data zoals deze door de dataverzamelaars in ons systeem zijn ingevoerd. De rapportage bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste zijn er de Patiëntgegevens, hierin wordt een overzicht gegeven van de klinische en medische data en labuitslagen per patiënt. Ten tweede zijn er de Grafieken, daarin kan een overzicht per patiënt worden weergegeven met het beloop van de viral load, CD4-aantallen en het gebruik van antiretrovirale middelen over tijd. Het derde onderdeel bestaat uit de Tabellen, hierin worden overzichten gegenereerd op basis van ruwe ingevoerde data, van alle patiënten die in het ziekenhuis in zorg zijn of van een geselecteerde groep. Per tabel worden standaard query-functies aangeboden waarmee gekozen kan worden welke data worden getoond. Data kunnen vervolgens worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld Excel voor verdere analyse.

Waarom zijn de ‘site sets’ vervangen door dit nieuwe product?

De belangrijkste reden is dat binnen ons oude systeem de capaciteitstlimiet bijna bereikt was, dit betekende dat hierin de ziekenhuisspecifieke datasets (‘site sets’) op termijn niet meer gedraaid konden worden. Daarom is besloten over te stappen naar een nieuw systeem dat mogelijkheden biedt om verder uit te breiden en meer diensten aan te bieden.

Wie gebruiken de Patiëntrapportages?

De Patiëntrapportages worden gebruikt door de HIV-behandelteams en onderzoekers in de ziekenhuizen. De rapportages worden ook gebruikt door onze dataverzamelaars om data in het systeem in te voeren en door onze datamonitors om kwaliteitscontroles uit te voeren.

Hoe lang heb je gewerkt aan het verbeteren en introduceren van de nieuwe rapportages? Hoe is dit proces verlopen?

Het realiseren van de nieuwe rapportages heeft meer dan een jaar geduurd. In dit proces hebben we de oude producten herzien en nieuwe producten ontwikkeld. Een voorbeeld van een nieuwe functionaliteit, waardoor de data veel toegankelijker gemaakt wordt, zijn standaard query filters op de tabellen. De gebruiker kan nu met één druk op de knop snel en simpel een selectie op de data maken. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van het oude systeem.

Hoe kunnen gebruikers de rapportages gebruiken? Wat is voor hen de toegevoegde waarde?

Door het gebruik van de onderdelen Patiëntgegevens en Grafieken, kunnen gebruikers op een gemakkelijke manier een overzicht krijgen van de data op patiëntniveau. Ook is het mogelijk voor HIV behandelteams om een overzicht te krijgen van de beschikbare data van al hun patiënten op ziekenhuisniveau. Bijvoorbeeld hebben ze eenvoudig toegang tot data over het aantal CDC events onder een groep patiënten. Het is ook mogelijk om een totaalbeeld te krijgen van de demografische karakteristieken van de patiëntengroep, of om te kijken naar de verschillende typen medicijnen die worden gebruikt. De waarde van de Patiëntenrapportage is dat ze HIV behandelcentra teams meer inzicht geven in hun patiënten en in hun patiëntengroep. Het uiteindelijke doel deze rapportages is, met in het achterhoofd dat het onbewerkte data betreft die goed geïnterpreteerd dient te worden, dat ze de zorg voor patiënten ten goede komen.

Terug naar eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring