De Mens Achter de Cijfers – Speed-dating in de Rode Hoed

de_mens.jpgWat doet de SHM nou eigenlijk precies? Wat gebeurt er met persoonlijke data? Wat voor onderzoek wordt er gedaan, is het relevant en wat is het resultaat? Mensen met HIV en onderzoekers kwamen op zaterdag 9 juni bij elkaar in De Rode Hoed in Amsterdam om over deze en andere thema’s te discussiëren. Het evenement, georganiseerd door de SHM, de HIV Vereniging en Poz and Proud, spoorde aan tot face-to-face discussies, in de vorm van speed-dating sessies.

De ‘crème de la crème’ van onderzoekers nam vrijwillig deel aan het middagevenement. Deelnemende onderzoekers waren o.a. Dr. Jan-Willem Mulder (Slotervaart Ziekenhuis),  Prof. Jan Prins (AMC), Prof. Joep Lange (AIGHD, AMC), Dr. Ineke van der Ende (Erasmus MC), Dr. Jeannine Nellen (AMC), Dr. Suzanne Geerlings (AMC; NVHB), Dr. Maren Blonk (Universitair Medisch Centrum St Radboud), Dr. Marion Cornelissen (AMC), Prof. Peter Reiss (AMC), Dr. Judith Schouten (AMC), Dr. Maarten Schim van der Loeff (GGD), Dr. Sofie Mooij (GGD) en Prof. Henry de Vries (AMC). Onderzoekers, datamonitors en dataverzamelaars van de SHM namen ook deel aan de speed-date.

Leo Schenk was ceremoniemeester tijdens het evenement en gaf tijdens zijn introductie uitleg over de omstandigheden die tot dit evenement hadden geleid. Vervolgens gaven Nic Wilson (Nederlandse HIV Vereniging/Poz & Proud) en Frank de Wolf (SHM) informatieve presentaties. Daarna ging het publiek uiteen om deel te nemen aan de speed-date sessies.

De bijeenkomst werd afgesloten met een samenvatting van de onderwerpen die tijdens de speed-dates aan bod waren gekomen. Leo Schenk vroeg de verschillende onderzoekers en mensen met HIV om uit te leggen wat zij dachten dat de meest belangrijke punten waren die besproken werden. Een onderwerp dat velen interessant vonden was PrEP (pre-exposure prophylaxis). Andere onderwerpen waren data kwaliteit en verzameling, kwaliteit van zorg en sociale zorg (de impact van HIV op leven, familie en vrienden), HIV infectie bij vrouwen en aanverwante data, en HCV co-infecties.

De relaxte, open sfeer en de vrijheid om vragen te stellen vanaf beide kanten van de tafel werd erg gewaardeerd. Veel mensen vonden de middag zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar.

Terug naar eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring