Zichtbare zorg – Inzicht in de kwaliteit van zorg

Foto150X115_ZiZo.jpgOmdat de vraag naar inzicht in de kwaliteit naar zorg door patiënten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de media is toegenomen is Zichtbare Zorg (ZiZo) opgericht, met als doel de kwaliteit van zorg in verschillende zorgsectoren inzichtelijk te maken. Vanaf 2011 nemen de HIV-behandelcentra deel aan ZiZo.

Op zichzelf is het in kaart brengen van de HIV-zorg niet iets nieuws. Voor de oprichting van ZiZo was de NVHB onder leiding van Frank Kroon in samenwerking met de SHM al gestart met het in kaart brengen van de kwaliteit van HIV-zorg in Nederland. Deze visitatie is in 2011 afgerond in de vorm van een kwaliteitsrapport. Hieruit bleek dat de zorg voor HIV-geïnfecteerden in Nederland van goede kwaliteit is.

Voor ZiZo zijn een viertal zorginhoudelijk indicatoren ontwikkeld, waarbij gebruik is gemaakt van de bestaande richtlijnen voor HIV-behandeling. Daarnaast hebben de resultaten van de kwaliteitsvisitatie van de NVHB en SHM een belangrijke bijdrage geleverd aan het opstellen van de ZiZo indicatoren.

De SHM heeft een ondersteunde rol in de aanlevering van de kwaliteitsindicatoren voor ZiZo. De gegevens voor alle zorginhoudelijke indicatoren zijn beschikbaar binnen de SHM database. Door de SHM worden voor elk HIV behandelcentrum afzonderlijk de gegevens verzameld en de scores op de indicatoren berekend, welke worden doorgestuurd aan de hoofdbehandelaren. Het beschikbaar hebben van de SHM data maakt het voor de HIV-behandelcentra eenvoudiger om deel te nemen aan ZiZo.

Uit de resultaten van ZiZo blijkt dat de HIV behandelcentra elkaar op deze kwaliteitsindicatoren weinig ontlopen. ZiZo heeft bij de evaluatie de kanttekening geplaatst dat verschillen tussen HIV-behandelcentra niet zijn aan te tonen omdat alle centra hoog scoren op de indicatoren en dat daardoor de scores op de indicatoren te weinig discriminerend zijn.

Colette Smit (SHM), Suzanne Geerlings (AMC/NVHB) en Frank Kroon (LUMC) werkten mee aan dit artikel.

Voor meer informatie over ZiZo kunt u kijken op de website: www.zichtbarezorg.nl

Terug naar de eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring