SHM data ondersteunt HIV-onderzoeksprojecten

Foto150X115_research.jpgDe Stichting HIV Monitoring (SHM) verzamelt anonieme data over met HIV-geïnfecteerde patiënten in Nederland. Deze data wordt vervolgens verwerkt en opgeslagen in de nationale database van de SHM. Als eigenaar beheert de SHM de database en is verantwoordelijk voor het controleren van de toegang tot, en het gebruik van data.
   
De data die door de SHM verzameld wordt, wordt geanalyseerd en de resultaten worden ieder jaar gepubliceerd op 1 december in het Monitoring Report. Naast het jaarlijkse Monitoring Report, worden resultaten van SHM-onderzoek regelmatig gepresenteerd tijdens internationale bijeenkomsten en congressen, en in publicaties in ‘peer-reviewed’ internationale wetenschappelijke tijdschriften.

De SHM neemt deel aan verschillende nationale en internationale samenwerkingen. Door deze samenwerkingen, zorgt de stichting voor expertise en data die in grote internationale onderzoeken over de behandeling van HIV/AIDS worden gebruikt. De SHM is in deze positie, omdat het een van de weinige organisaties in de wereld is, die een nationaal kader heeft waarbinnen systematisch HIV-data verzameld wordt en gebruikt wordt voor follow-up op de lange termijn van alle geregistreerde patiënten die met HIV geïnfecteerd zijn.

Behalve het gebruik van de database voor haar eigen onderzoek, geeft de SHM ook toestemming aan HIV-onderzoeksgroepen om specifieke data te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden. Onderzoeksvoorstellen om data te mogen gebruiken, worden beoordeeld door de HIV Monitoring werkgroep, die veranderingen kunnen voorstellen voordat een project wordt goedgekeurd. De SHM directeur geeft de uiteindelijke toestemming. In 2011 zijn er door onderzoeksgroepen negen verzoeken ingediend om gebruik te mogen maken van de cohort data van de SHM.

Elk jaar wordt aan de projectleiders gevraagd om een voortgangsrapport op te stellen, dat wordt opgenomen in het jaarverslag van de SHM en bijgehouden wordt op de SHM website (zie Lopende projecten op de SHM website voor een overzicht van alle lopende onderzoeksprojecten). Alle afgeronde projecten worden toegevoegd aan de afgeronde projecten pagina op de website, met een lijst publicaties die het resultaat zijn van onderzoek. Deze publicaties worden ook toegevoegd op de Publicaties pagina op de website.

In toekomstige edities van de SHM eNieuwsbrief zullen we aandacht besteden aan lopende of recente afgeronde onderzoeksprojecten.

Terug naar de eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring