Nieuw onderzoek naar kwaliteit van zorg

Foto150X115_Esther.jpgRecent is de Q-HIV studie gestart. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het Aids Fonds. De titel van de studie is ‘Optimalisatie van kwaliteit van zorg voor HIV-positieve patiënten in zorg in HIV-behandelcentra in Nederland’. Deze studie onderzoekt welke factoren invloed hebben op de kwaliteit van de zorg die door de Nederlandse HIV-behandelcentra geboden wordt.

HIV-zorg
De levensverwachting van HIV-patiënten is sinds de introductie van combinatie antiretrovirale therapie (cART) sterk toegenomen. De zorg voor HIV-patiënten blijft echter zeer complex. Dit komt door de levenslange behandeling waarbij therapietrouw essentieel is. Het leven met een chronische ziekte en bijwerkingen van cART kunnen de therapietrouw nadelig beïnvloeden, waardoor de kans op falen van behandeling en ontwikkeling van virale resistentie toeneemt. Daarnaast hebben we te maken met een ouder wordende patiëntenpopulatie met comorbiditeit.

Doel van de studie
In 2001 is er op advies van de Gezondheidsraad door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vastgesteld dat HIV-zorg in gespecialiseerde centra dient plaats te vinden. De huidige criteria waar de gespecialiseerde centra aan moeten voldoen zijn gebaseerd op expert opinion. Het doel van deze studie is het wetenschappelijk onderbouwen van de kwaliteitscriteria voor de HIV-zorg in Nederland. In de studie wordt onderzocht welke factoren (op ziekenhuis-, zorgverlener- en patiëntniveau) invloed hebben op de kwaliteit van de HIV-zorg. Daarnaast worden de kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief; en de kwaliteit van leven van HIV-patiënten bestudeerd.
Aanvullende vraagstellingen zijn: Wat is de optimale frequentie in het monitoren van de patiënt tussen in zorg komen en start van cART? Wat zijn de voorspellers voor late start met antiretrovirale therapie (cART) na vroeg in zorg komen en wat is het gevolg op behandelingsuitkomst? Wat is de invloed van late versus vroege wisseling in cART? Wat kan de snelheid van CD4 verandering voorspellen?

Opzet van het onderzoek
Kwaliteit van zorg wordt gemeten aan de hand van kwaliteitsindicatoren (reeds ontwikkeld in het kader van Zichtbare Zorg), klinische gegevens uit de database van de Stichting HIV Monitoring (SHM) en additionele data verzameld met behulp van vragenlijsten. Om de determinanten op ziekenhuis niveau te onderzoeken zullen alle HIV behandelcentra in Nederland een vragenlijst ontvangen. Een aantal patiënten wordt benaderd om de zorg vanuit het patiëntenperspectief en de kwaliteit van leven te bestuderen. Voor de aanvullende studievragen zullen er analyses plaatsvinden met data die door de SHM verzameld zijn.
 
Esther Engelhard (studiecoordinator)
Colette Smit
Kees Brinkman
Frank Kroon
Pythia Nieuwkerk
Marlies Hulscher
Frank de Wolf
Suzanne Geerlings (projectleider)

Terug naar de eNieuwsbrief

 
 
 

Stichting HIV Monitoring

Stichting HIV Monitoring (SHM) levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de zorg voor mensen met hiv in Nederland. Door middel van het verzamelen en bewerken van gecodeerde data van hiv-positieve personen uit het hele land draagt ons monitor-onderzoek structureel bij aan de kennis over hiv en stelt het behandelend artsen in staat om de zorg voor hun patiënten continu te verbeteren. Ons jaarlijkse Monitoring Report geeft waardevolle input voor het ontwikkelen van hiv-zorg en preventiebeleid in Nederland en binnen de Europese Unie.

© Stichting HIV Monitoring